Hlavní obsah

Vítkovice - Hr. Králové 3:2 PPStav série 2:3Vítkovice Hradec do finále nepustily, v maratonu si vynutily šestý zápas

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Klíma 0 : 1
16. Perret 0 : 2
38. Kotala 1 : 2
47. Lakatoš 2 : 2
99. Koch 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Vítkovic i na druhý pokus odvrátili konec semifinálové série s Hradcem Králové. Po nedělní výhře nad Mountfieldem uspěli i v úterý na domácím ledě a po vítězství 3:2 ve 2. prodloužení snížili stav série na 2:3. Rozhodující gól vstřelil v čase 98:59 obránce Patrik Koch a zápas se tak stal třetím nejdelším v extraligové historii. Šestý duel se hraje ve čtvrtek od 17 hodin na ledě Východočechů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vítkovický Patrik Koch prostřeluje v 99. minutě brankáře Hradce Králové Henriho Kiviaha.

Článek
Fotogalerie

Výhoda sice zůstává na straně Hradce, Vítkovičtí ale dál drží naději na zápis do extraligové historie. Otočit sérii ze stavu 0:3 na zápasy se dosud žádnému týmu nepodařilo. Jeden rekord byl ale na dohled už v úterý. Délka duelu překonala sedmé finále z roku 2013, v kterém vyhrála Plzeň ve Zlíně 4:3 v 2. prodloužení v čase 96:15.

Rekordem je 113 minut a 51 sekund dlouhý pátý zápas předkola také z roku 2013, kdy Vítkovice vyhrály v Českých Budějovicích 3:2 v 3. prodloužení. Druhé místo patří utkání s časem 103:28, v kterém zvítězila Sparta doma nad Libercem 5:4 ve 3. prodloužení loňského pátého čtvrtfinále.

Vítkovice se musely obejít bez lotyšského útočníka Robertse Bukartse, který dostal trest na jeden zápas. V sestavě ho nahradil Švéd Tobias Lindberg. V brance zůstal Lukáš Klimeš, který ve čtvrtém utkání v Hradci Králové dostal poprvé v letošním play off přednost před jedničkou Alešem Stezkou a vychytal výhru 2:1. Do brankoviště Mountfieldu se poprvé od úvodního duelu čtvrtfinále vrátil Fin Henri Kiviaho místo Matěje Machovského. Po dvouzápasové pauze nastoupil útočník Aleš Jergl a poprvé v play off dostal příležitost bek Michael Gaspar. Mimo hru zůstali kapitán Radek Smoleňák a další forvard Marek Zachar.

5 nejdelších zápasů v historii extraligy
1. 113:51 Č. Budějovice - Vítkovice 2:3, sezona 2012/13 5. předkolo, gól Peter Húževka
2. 103:28 Sparta - Liberec 5:4, sezona 2021/22 5. čtvrtfinále, gól Tomáš Pavelka
3. 98:59 Vítkovice - Hradec Králové, sezona 2022/23 5. semifinále, gól Patrik Koch
4. 96:15 Zlín - Plzeň 3:4, sezona 2012/13 7. finále, gól Martin Straka
5. 94:22 Vítkovice - Plzeň 1:2, sezona 2016/17 5. předkolo, gól David Stach

Hned v úvodu vyzkoušel Kiviaha bekhendovým pokusem Mueller, ale šance v utkání dlouho chyběly. V čase 11:51 se hosté radovali z vedení. Kevin Klíma z pravého kruhu zamířil do bližšího horního rohu branky Klimeše, jemuž zakryl výhled obránce Stehlík. V 16. minutě už měl Hradec dvoubrankový náskok. Perret obkroužil útočné pásmo, na modré čáře si vyměnil puk s Gasparem a přes stínícího Jergla skóroval. V závěru úvodní části mohl po Gewieseho přihrávce snížit Lakatoš, ale minul odkrytou branku.

Do druhé třetiny nahradil Klimeše Stezka a domácí se snažili zvrátit nepříznivý vývoj. V 26. minutě šel sice jako první v zápase pykat na trestnou lavici domácí Kalus, ale v oslabení se dostal před hradeckého gólmana Lakatoš. Nepřekonal jej i kvůli Blainově faulu.

Východočeši odolali při Rosandičově trestu a v 37. minutě mohli zvýšit. Werek trefil z levého kruhu bližší tyč. Při Jerglově trestu se v čase 37:44 už Ostravané dočkali snížení. Stehlík našel před brankou Kotalu, který bekhendem zasunul puk za Kiviaha.

Vítkovice ve 47. minutě využily i další početní výhodu při Rosandičově trestu. Kalus ještě před Kiviahem neuspěl, ale o chvíli později hosté nedokázali dostat puk z obranného pásma, Mueller nabil na pravý kruhu Lakatošovi, který se trefil k bližší tyči. Při hře čtyř proti čtyřem nevyužili domácí chvilkový tlak, na druhé straně prověřil Stezku Okuliar. I třetí duel série hraný v Ostravě dospěl do prodloužení.

V nastavení se Hradec ubránil při vyloučení Okuliara. Stezka kryl Jerglovu nebezpečnou střelu z úhlu. V 75. minutě neproměnil šanci Klíma. Hradecký gólman vyřešil situaci po Kochově nahození před dorážejícím Dejem.

V 87. minutě musel s krvavým zraněním na ruce na ošetření čárový rozhodčí Špůr. Po neplánované pauze měli po dvou šancích Jarůšek a Koch, na druhé straně projel puk brankovištěm po Rosandičově akci a potom pálil Klíma. Další prodloužení nedopustil Koch, který projel po levé straně a překonal Kiviaha.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas
Vítkovice - Hradec Králové 3:2 v 2. prodl.(0:2, 1:0, 1:0 - 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Kotala (J. Stehlík, Gewiese), 47. Lakatoš (Mueller, Krieger), 99. Koch - 12. Kevin Klíma (Okuliar), 16. Perret (Gaspar). Rozhodčí: Šír, Stano (SR) - Špůr, Šimánek. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. Diváci: 8127.
Stav série 2:3
Vítkovice: Klimeš (21. Stezka) - Grman, Mikuš, L. Kovář, Koch, J. Stehlík, Gewiese - Mueller, Krieger, Jarůšek - Lakatoš, Dej, L. Krenželok - M. Kalus, Lindberg, Kotala - Lednický, Chlán, Fridrich. Trenér: Holaň.
Hradec Králové: Kiviaho - McCormack, Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík, Rosandič, Gaspar - Werek, Miškář, Eberle - Jergl, Lalancette, Perret - Okuliar, Kevin Klíma, R. Pavlík - M. Chalupa, Štohanzl, Pilař. Trenér: T. Martinec.

Reklama

Pavouk - Extraliga play off 2023

  • Předkolo

  • Olomouc - logo Olomouc Karlovy Vary - logo Karlovy Vary
    3 : 1
  • Třinec - logo Třinec Litvínov - logo Litvínov
    3 : 0
  • Brno - logo Brno Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    3 : 1
  • Liberec - logo Liberec Plzeň - logo Plzeň
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Pardubice - logo Pardubice Olomouc - logo Olomouc
    4 : 0
  • Sparta - logo Sparta Třinec - logo Třinec
    2 : 4
  • Vítkovice - logo Vítkovice Brno - logo Brno
    4 : 2
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Liberec - logo Liberec
    4 : 1
  • Semifinále

  • Pardubice - logo Pardubice Třinec - logo Třinec
    3 : 4
  • Vítkovice - logo Vítkovice Hradec Králové - logo Hradec Králové
    3 : 4
  • Finále

  • HK Mountfield Hradec Králové - logo HK Mountfield Hradec Králové Třinec - logo Třinec
    2 : 4