Hlavní obsah

Švédsko - Německo 1:0SESTŘIH: Švédové se trápili. Na výhru jim nakonec stačil jediný gól

Aktualizováno

Hokejisté Švédska porazili na mistrovství světa v Tampere Německo 1:0. Utkání skupiny A rozhodla branka Oscara Lindberga v přesilové hře ve 42. minutě, čisté konto udržel brankář Lars Johansson.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Švédsko - NěmeckoVideo: Česká televize

 
Článek

Gólman Frölundy se stal jedním ze dvou švédských hráčů, kteří se dnes zapsali do národní historie. Johansson se stal ve věku 35 let a 305 dnů nejstarším debutantem na MS, útočník Leo Carlsson naopak ve věku 18 let a 136 dnů nejmladším.

"Byl skvělý," řekl Lindberg na adresu Johanssona, který chytal loni na olympijských hrách v Pekingu. "Celou sezonu chytá výborně. Je klidný, hodně s námi mluví a pomáhá nám. Je skvělé mít v zádech dobrého brankáře," uvedl útočník Bernu na webu Mezinárodní hokejové federace.

Úvodní zápas obou týmů na turnaji nenabídl příliš atraktivní hokej. V první třetině byli i díky přesilové hře v závěru střelecky aktivnější Němci. Výraznější gólovou šanci si ale nevytvořili.

Ve druhé části převzali aktivitu favorizovaní Švédové, kteří měli v sestavě osm posil z NHL, ani oni si ale brankové příležitosti dlouho nevytvářeli. Brankáři Niederberger a Johansson bez větších problémů drželi čistá konta.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Ve 28. minutě se do slibné šance dostával Sandin, ale nezakončil ideálně. Blízko k otevření skóre byl poté Petersson, ale Niederberger byl připravený. Následně neuspěl ani Raymond.

Skóre se poprvé změnilo až na začátku třetí třetiny. Přesně s koncem druhé švédské přesilové hry se prosadil Lindberg, který před brankou lehce tečoval Berggrenovu střelu. "Měli jsme přesilovku a drželi jsme se v útočném pásmu. Před střelou jsem se snažil jen clonit, ale trefilo mě to do hokejky a puk skončil v brance," přiznal Lindberg.

Němci poté lehce zvýšili aktivitu, ve 49. minutě se do šance dostal Wagner. Johansson byl ale připravený a poradil si i s pozdější střelou Peterky. Vyrovnat nedokázali ani v závěrečné power play.

"Zejména v první třetině jsem si myslel, že máme dost šancí, abychom se dostali do vedení. Náš brankář byl dnes neuvěřitelný, dal nám šanci vyhrát, ale my jsme to bohužel nevyužili. Měli jsme nějaké přesilovky, ale nedali jsme góly. To byl rozdíl mezi týmy," uvedl německý útočník Dominik Kahun.

Švédský útočník Alexander Nylander po zápase přiznal, že příště musí jeho tým hrát lépe. "Musíme být připraveni na týmy, jako bylo dnes Německo. Musíme hrát jednoduchý a rychlý hokej. Když budeme pomalí, budeme mít problém," uvědomoval si hráč Pittsburghu. Další duel čeká Švédsko v neděli, kdy se utká s Rakouskem.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Tampere):
Švédsko - Německo 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Branka a nahrávky: 42. O. Lindberg (Berggren, A. Petersson). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 9179.
Švédsko: L. Johansson - Sandin, Tömmernes, Pudas, A. Lindholm, L. Bengtsson, Nemeth - A. Nylander, Raymond, Carlsson - Berggren, A. Petersson, P. Lindholm - Grundström, Silfverberg, O. Lindberg - J. de la Rose, Sörensen, Everberg. Trenér: Hallam.
Německo: Niederberger - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Hüttl, Wagner, Szuber - Tiffels, Kahun, Peterka - Sturm, Ehl, Soramies - Noebels, Fischbuch, Kastner - Schütz, Tuomie, Stachowiak. Trenér: Kreis.

Reklama