Hlavní obsah

Dallas - Seattle 2:1Stav série 4:3Hokejisté Dallasu slaví postup do finále Západní konference

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté Dallasu vyhráli v sedmém utkání 2. kola play off NHL nad Seattlem 2:1 a postoupili do finále Západní konference. Stars se v něm utkají s Vegas Golden Knights. Postupovou branku Stars vstřelil v 53. minutě dvacetiletý nováček Wyatt Johnston.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Obránce hokejového týmu Seattle Kraken Justin Schultz (4) se snaží prosadit v souboji přes Radka Faksu (12) z Dallasu Stars ve druhé třetině zápasu 2. kola play off NHL. Situaci sleduje další hráč Dallasu Joel Kiviranta (25).

Článek

Rozhodující utkání série začalo opatrně. Po bezbrankové první třetině se dlouhou dobu zdálo, že gól nepadne ani ve druhém dějství. Skóre otevřel až v čase 35:59 domácí Roope Hintz. Nejproduktivnější hráč Dallasu dal devátý gól v play off a v bojích o Stanley Cup drží druhé místo v bodování i tabulce střelců. Finský forvard před gólem obral o puk Jamieho Oleksiaka a střelou na zadní tyč překonal Grubauera. "Odehráli jsme nejlepší zápas v sérii. Všichni jsme byli ve hře a odpracovali jsme si to. Hráli jsme jednoduše a došli jsme si pro výhru," řekl útočník.

Po 13 minutách třetí části Dallas odskočil do dvoubrankového vedení. Zapomenutý Johnson si v útočném pásmu našel nahození Jevgenije Dadonova, vybruslil si do střelecké pozice a bekhendem poslal puk nad rameno gólmana Philippa Grubauera. Dvacetiletý útočník se ve svém prvním play off prosadil počtvrté. "Úžasný gól. Málokterý hráč by se rozhodl k takovému řešení. Elitní zakončení, které předvedl jeden z nejmladších hráčů v lize. Skvělá práce," chválil čerstvě dvacetiletého Johnstona kouč Stars Peter DeBoer.

Seattle v závěru dokázal pouze snížit. Osmnáct sekund před koncem základní hrací doby se pohotovým bekhendem prosadil dánský forvard Oliver Bjorkstrand. Více Kraken v základní hrací době nestihl a svou první účast v play off zakončil ve druhém kole.

Hokejový pořad Příklep s útočníkem Caroliny Martinem Nečasem.Video: Sport.cz

"Od začátku soutěže nás všichni odepisovali, my jsme ale udělali obrovský pokrok. Nikdo nevěřil tomu, že postoupíme do play off, nikdo nevěřil tomu, že v prvním kole vyřadíme Colorado a nikdo nevěřil tomu, že s Dallasem dojdeme až do sedmého zápasu. Jako tým jsme si prošli tímto procesem vůbec poprvé, ale i prohry jsou součástí vývoje," řekl Jordan Eberle, jenž s 11 body ovládl týmové bodování ve vyřazovacích bojích.

Dallas, v jehož dresu odehrál 13 minut a 21 sekund český útočník Radek Faksa, postoupil do finále konference po třech letech. V sezoně 2020 padl až ve finále Stanley Cupu s Tampou Bay. Stars narazí na Vegas, které v šesti zápasech vyřadilo favorizovaný Edmonton. Série bude zajímavá pro trenéra DeBoera, jenž Golden Knights až do konce minulé sezony vedl. "Mám tam na co navazovat, ale teď bych si chtěl užít postup. Soupeři se začnu věnovat zítra," řekl kouč, jenž v sezoně 2019/2020 na lavičce Vegas podlehl ve finále konference právě Dallasu.

Český souboj o finále

Série o postup do finále Stanley Cupu začne v noci z pátku na sobotu na ledě Vegas. Už o den dříve v noci ze čtvrtka na pátek startuje finále konferencí na Východě duelem Caroliny s Floridou. O obou postupujících bude jasno nejdříve v pátek 26. května ráno středoevropského času, nejpozději ve čtvrtek 1. června.

V sérii Caroliny s Floridou se odehraje český souboj. V dresu Hurricanes bojuje o Stanleyův pohár Martin Nečas. Mezi hráče Caroliny patří i další útočník Ondřej Kaše, který ale odehrál jediný zápas na startu sezony a je s otřesem mozku dlouhodobě na marodce. Za Panthers nastupuje obránce Radko Gudas.

Foto: James Guillory, Reuters

Útočník Caroliny Martin Nečas pálí na branku New Jersey v pátém utkání 2. kola play off NHL.

Na farmě Dallasu v Texasu hraje Matěj Blümel, který v premiérové sezoně v NHL dostal v dresu Stars příležitost v šesti zápasech. V širším kádru Vegas je brankář Jiří Patera, který také v tomto ročníku v NHL debutoval a odchytal dva zápasy.

Výsledek zápasu 2. kola play off NHL
Západní konference - 7. zápas
Dallas - Seattle 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky: 36. Hintz, 53. W. Johnston - 60. Bjorkstrand. Střely na branku: 28:23. Diváci: 18 756. Hvězdy zápasu: 1. Oettinger, 2. Hintz, 3. W. Johnston (všichni Dallas). Konečný stav série 4:3.
Program semifinále play off NHL:
Pátek 19. května:
Východní konference - 1. zápas:
02:00 Carolina - Florida.
Sobota 20. května:
Západní konference - 1. zápas:
02:30 Vegas - Dallas.
Neděle 21. května:
Východní konference - 2. zápas:
02:00 Carolina - Florida.
Západní konference - 2. zápas:
21:00 Vegas - Dallas.
Úterý 23. května:
Východní konference - 3. zápas:
02:00 Florida - Carolina.
Středa 24. května:
Západní konference - 3. zápas:
02:00 Dallas - Vegas.
Čtvrtek 25. května:
Východní konference - 4. zápas:
02:00 Florida - Carolina.
Pátek 26. května:
Západní konference - 4. zápas:
02:00 Dallas - Vegas.
Sobota 27. května:
Východní konference - případný 5. zápas:
02:00 Carolina - Florida.
Neděle 28. května:
Západní konference - případný 5. zápas:
21:00 Vegas - Dallas.
Pondělí 29. května:
Východní konference - případný 6. zápas:
02:00 Florida - Carolina.
Úterý 30. května:
Západní konference - případný 6. zápas:
02:00 Dallas - Vegas.
Středa 31. května:
Východní konference - případný 7. zápas:
02:00 Carolina - Florida.
Čtvrtek 1. června:
03:00 Vegas - Dallas.

Reklama

Související témata: