Hlavní obsah

Norsko - Česko 0:2SESTŘIH: Češi přetlačili Norsko a mají jisté čtvrtfinále! Vejmelka udržel nulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Kubalík 0 : 1
19. Flek 0 : 2
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ulice a bary v lotyšské Rize zaplaví v sobotu odpoledne a večer tisíce českých příznivců. A budou mít důvod slavit, protože hokejová reprezentace jim v poledne naservírovala vítězství nad Norskem 2:0. Má už tak jisté čtvrtfinále, z jaké pozice ale do něj půjde, rozhodnou až dva závěrečné ostré testy ve skupině. V neděli od 19.20 hrají Češi se Švýcarskem, v úterý uzavřou skupinu proti Kanadě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Norsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Riga (od našeho zpravodaje) - Ač výsledek hovořil jasně, tak rozhodně to nebyla první třetina, kterou si český tým po předchozích útrapách s Lotyšskem a Slovinskem přál. Norové při hře 5 na 5 v mnoha okamžicích Čechy přehrávali, Vejmelka, jenž podruhé za sebou dostal pozici jedničky, se musel ohánět a za bezbrankového stavu jen jeho těžké zákroky uchránily Čechy od obtíží.

Uklidnění tak přinesla až přesilovka, silná česká zbraň na šampionátu a především její prvek jménem Dominik Kubalík. Při výhodě 5 na 3 tradičně na pravé straně napřáhl ke svému golfáku a trefil přesně. A do přestávky bylo ještě veseleji. Obránce Kempný podržel puk, zvedl hlavu a pak přesným pasem našel volného Fleka, jenž sólo završil šikovným zakončením. Mimochodem si u gólu připsal asistenci i brankář Vejmelka.

Ve druhé části čelili Češi těžké zkoušce. Vyloučen do konce utkání byl Voženílek a bylo to – třeba v porovnání s týden starým hitem Slováka Kocha na Chlapíka – dosti rozporuplné rozhodnutí sudích. Leč pětiminutové oslabení čeští borci zvládli. Dokonce v něm měli dvě „tutovky", když se nejprve na norského brankáře Haukelanda hnalo osamocené duo Sobotka – Smejkal, o chvíli později byl v sólu také Flek. Norský muž s maskou však odolal.

Nicméně vzhledem k tomu, že po Voženílkově trestu přišla ještě vyloučení Lence a Němečka, sehráli Češi půlku třetiny bez jednoho muže na ledě, což jednak bralo síly bránicím hráčům a jednak z tempa vyšli borci jako Červenka, Kubalík, jejichž prací nejsou oslabení. Odehráli v třetině sotva tři minuty.

"Odehráli jsme opravdu dobrou první třetinu, ale ta druhá? Musím dát obrovský kredit těm, kteří nastupovali v oslabení. Odvedli skvělou práci. Opravdu. Vejmelka také odvedl výbornou práci za obranou. Udržel stav 2:0. Ve třetí části už jsme hráli velmi chytře, nic jsme jim nedovolili. Líbilo se mi, jak hráči bojovali. To bylo velké," řekl kouč Kari Jalonen.

Ano, v závěrečné dvacetiminutovce už byli Češi disciplinovanější. Pořád ale dvougólový náskok, který se nepodařilo navýšil v šesti minutách přesilovky, nutil k obezřetnosti. Tým sice hnaly čtyři tisíce českých příznivců, při jejichž poskakování se aréna otřásala, jenže jako by se polední utkání, vedení i skutečnost, že v neděli přijdou Švýcaři, podepsaly na tempu...

... ale znáte to, důležité jsou body.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga)
Česko - Norsko 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. D. Kubalík (Košťálek, Červenka), 19. Flek (Kempný, Vejmelka). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:6, navíc D. Voženílek (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 5348.
Česko: Vejmelka - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček - D. Kubalík, Sobotka, Červenka - O. Beránek, Černoch, Flek - Tomášek, M. Špaček, Smejkal - M. Kaut, D. Voženílek, Lenc - od 43. navíc Chlapík. Trenér: K. Jalonen.
Norsko: Haukeland - Nörstebö, Lilleberg, Johannesen, Engeland Andersen, Krogdahl, Kasastul, Hansen - Valkvae Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen - Olden, Trettenes, Martinsen - E. Salsten, K. A. Olimb, Haga - Vesterheim, H. Salsten, Hoff - N. Steen. Trenér: T. Johansson.
Měl by Karel Vejmelka dostat po zbytek turnaje rolu jedničky?
ano
95,8 %
ne
4,2 %
Celkem hlasovalo 2390 čtenářů.

Reklama