Hlavní obsah

Jak se v USA zrodila nová dynastie. Strčení do trenéra, zmatek místo oslav i euforie popové hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stvrzeno, v Kansas City se povedlo vybudovat novou vítěznou dynastii. Tým amerických fotbalistů Chiefs svou čtvrtou účast v Super Bowlu v posledních pěti letech proměnil ve třetí vítezství, ovládnout NFL dva roky po sobě se mu povedlo jako prvnímu po 19 letech. Ale nebyla to v Las Vegas k výhře 25:22 proti týmu San Francisco 49ers snadná cesta.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Quarterback Kansas City Chiefs Patrick Mahomes třímal Lomardi Trophy už potřetí v kariéře.

Článek

Teprve podruhé v historii rozhodovalo Super Bowl prodloužení, tentokrát ho ukončil přesný pas Patricka Mahomese na Mecola Hardmana a quarterback Chiefs se kromě své třetí Lombardi Trophy mohl opět radovat i z trofeje pro MVP posledního zápasu sezony. Jak se cesta za triumfem rodila?

NEJDELŠÍ KOP: První čtvrtina bez bodů, tak kvalitní měly oba týmy obrany. Čekání na první změnu skóre ukončil Jake Moody z 49ers, když trefil field goal z 55 yardů, což byl nový rekord v rámci Super Bowlu. Měl ale jepičí život. Kicker Chiefs Harrison Butker proměnil během zápasu hned čtyři kopy a ten nejdelší měřil 55 yardů.

PŘEMOTIVOVANÁ HVĚZDA: Hráč na pozici tight enda Travis Kelce je jednou z tváří Chiefs. V zápase z něj emoce často tryskají, ale tentokrát to trochu přehnal. Pětašedesátiletému kouči Andymu Reidovi zřejmě vysvětloval, že by měl být v klíčových momentech na hřišti, tak vehementně, až do něj strčil. I spoluhráči ho museli brzdit. „On je emotivní každý zápas. Mám pět dětí, vím, jak to chodí,“ nerozmazával incident Reid.

Foto: Kirby Lee, Reuters

Mecole Hardman z Kansas City Chiefs právě zachytil vítězný touchdown.

BLÍZKO PORÁŽCE. Podle pravidel play off mají při prodloužení oba týmy zjednodušeně řečeno právo jednoho útoku, a kdo v něm získá víc bodů, vítězí. 49ers zvládli skórovat field goalem za tři body, na řadě byli Chiefs. A dostali se do situace, kdy hráli čtvrtý down, a pokud by je obrana San Franciska zastavila, slavili by 49ers. Ale Mahomes kritický moment ustál.

ZMATKY PO VÝHŘE. Když pak Mahomes našel volného Hardmana, bylo všem jasné, že zápas končí a Chiefs můžou slavit. Tedy skoro všem, Hardman si pravidly nebyl jistý. Měnila se před dvěma lety a prodloužení v NFL nebývá časté. „Hodil jsem mu touchdown, on se na mě podíval a vůbec netušil. Říkal jsem mu: „Kámo, my vyhráli Super Bowl. Ale on měl zatměno, ze začátku ani neslavil,“ smál se Mahomes.

PO GRAMMY JE DOMA DALŠÍ TROFEJ. Super Bowl tradičně spojuje sport a popkulturu prostřednictvím poločasové show, jejímž hlavním protagonistou byl tentokrát rapper Usher. V hledišti byla i spousta dalších celebrit od herce Leonarda di Capria po basketbalistu Lebrona Jamese. Nejčastěji byla v záběrech kamer ale opět Taylor Swiftová. Minulý týden získala cenu Grammy. „Taky bych měl domů něco přinést,“ reagoval Kelce. Povedlo se, a tak po zápase mohl hvězdný pár slavit spolu v objetí.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Polibek zpěvačky Taylor Swiftové a hráče Kansas City Chiefs Travise Kelceho.

ÚTOK NA HATTRICK. V zámoří mají jasno, po dynastii New England Patriots zosobněné koučem Billem Belichickem, quarterbackem Tomem Bradym či tight endem Robem Gronkowskim už se do podobné pozice dostali Reid, Mahomes, Kelce a spol. Tři Super Bowly za sebou ale ještě nikdo nikdy nevyhrál. „Máme šanci na to dosáhnout, to bude vzrušující, ne?“ hlásil do mikrofonu CBS Kelce. „Pokusíme se o to,“ slíbil fanouškům Mahomes.

Reklama