Hlavní obsah

Už to není jen americký sport, zájem u nás extrémně roste. Expert o Super Bowlu i unikátním příběhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I ve spoustě českých domácností se v neděli nepůjde spát. Půl hodiny po půlnoci v kulisách Las Vegas vypukne zápas, který trhá zámořské rekordy sledovanosti. V Super Bowlu, finále ligy amerického fotbalu NFL, se utkají Kansas City Chiefs a San Francisco 49ers. Zápasem na Premier Sport 2 provede i Jan Štiegler, expert a hráč Prague Black Panthers.

Foto: Kyle Terada, Reuters

Quarterback Kansas City Chiefs Patrick Mahomes bude při Super Bowlu nejsledovanějším mužem.

Článek

Čím byste k obrazovkám nalákal diváky, kteří nejsou pravidelnými fanoušky NFL?

Super Bowl obecně je velká událost a show, což místo konání v Las Vegas posune ještě na další úroveň. A nastoupí proti sobě dva skvělé týmy, za Chiefs hraje Patrick Mahomes jako nejlepší hráč soutěže, na druhé straně bude quarterbackem Brock Purdy, který byl předloni draftován jako úplně poslední s označením Mr. Irrelevant a stal se starting quarterbackem týmu, který hraje Super Bowl, to je krásný příběh.

Jak se vlastně může stát ve sportu, kde jsou hráči sledováni prakticky od základní školy, že někdo sítem draftu propadne až na poslední místo a pak se stane hvězdou?

Je to anomálie, ale i Tom Brady byl draftován v šestém kole… Je pravda, že týmy NFL skautují hráče od útlého věku, vědí o talentech, ale někdy to může být na obtíž. Hledají hráče podle fyzických atributů, jakou mají sílu v ruce, atletičnost a do toho Purdy nezapadal. Není to úplně prototyp hráče NFL, který by byl atletický. Ale čtyři roky hrál na velmi dobré univerzitě Iowa State a pro quarterbacka je alfa a omega, aby hrál. Je obrovský rozdíl, jestli na univerzitě odehraje 16 zápasů, nebo 50. Talent měl, to má každý hráč v NFL, k tomu zkušenosti z univerzity a chytl šanci za pačesy. Pro mě je to fenomenální příběh.

Foto: O2

Jan Štiegler, expert na americký fotbal a televizní komentátor

O Mahomesovi mluvíte jako o největší hvězdě NFL. Přestože v základní části sezony občas tak přesvědčivý nebyl jako v minulých letech?

Jednoznačně, pro mě je to tvář NFL. Play off se hraje na jedno utkání a nejdůležitější je umět načasovat formu. Brady to také uměl. V základní části to občas od Mahomese nebylo ono, ale v play off jsou Chiefs zase skvělí a sázet proti Mahomesovi se nevyplácí…

Nejen zámořská média teď podobně jako samotný zápas rozebírají i popovou hvězdu Taylor Swiftovou, partnerku tight enda Chiefs Travise Kelceho. Řeší se, jestli stihne přesun z koncertu v Tokiu, při každém zápase je v záběrech kamer. Není to občas až na úkor samotného sportu?

Mně to nevadí. Chápu NFL jako největší americkou ligu s obří sledovaností, že využívá ten efekt Taylor Swift, když se zveřejnilo, že chodí s Travisem Kelcem. Nárůst sledovanosti byl hned znát, tak se dokážu vžít do toho jejich byznysového uvažování.

Jakou mají teď Chiefs roli u zámořských fanoušků? Nedostávají už se do nedávné pozice New England Patriots, kdy jejich dominance už vadila a přál jim málokdo mimo týmových fanoušků?

Je pravda, že Chiefs jsou v Super Bowlu počtvrté z posledních pěti sezon, pokud vyhrají, stanou se prvními, kdo obhájí od Patriots v roce 2004… Ti už pak byli v roli nenáviděného týmu, kterému nikdo moc nepřál. Na druhou stranu 49ers patří zase k historicky nejúspěšnějším týmům, ale myslím, že většina neutrálních fandů bude přát spíše jim.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Taylor Swiftová a její polibek Travisi Kelcemu po zápase s Baltimorem

V Americe je Super Bowl jasně nejsledovanější sportovní událostí, jak roste popularita a sledovanost přenosů v Česku?

Přesná čísla nemám, ale vidím, že sledovanost extrémně roste, i na interakci s fanoušky. Už to nejsou jen ti hardcore, co znají každý detail, ale je tam i přesah do dalších sportů. Když se bavíme s hráči z nejvyšší fotbalové nebo hokejové ligy, také americký fotbal sledují, už to není jen americký sport. To je ostatně znát, když se zápasy NFL hrají v Evropě, tak ve Frankfurtu nebo Londýně jsou vyprodané v řádu sekund, maximálně minut. Rok od roku ho tu sleduje víc a víc lidí.

Jak bude vypadat servis pro české fanoušky na Premier Sport 2?

Podruhé v historii budeme mít živé studio, startuje hodinu před zápasem, kde připomeneme příběhy Super Bowlu, máme rozhovory se sportovci mimo americký fotbal, kteří NFL sledují, podíváme se na Super Bowl party po Česku včetně té největší v Hard Rock Café. Připravena je elektronická tužka, odvysíláme Half Time Show (v hlavní roli rapper Usher) a po zápase studio pokračuje s hodnocením zápasu i celé sezony.

Kdo tedy Super Bowl vyhraje a kdo bude nejužitečnějším hráčem? Tuším z vaší odpovědi, že proti Mahomesovi se nesází, že s Lomardi Trophy vidíte Chiefs…

Je to tak. Jsou favority, podle mě to zvládnou zkušenostmi, tím, jak je tým poskládaný se skvělou obranou, je ještě silnější než vloni. I když v jednom zápase se může stát cokoliv, věřím Chiefs a Mahomesovi jako MVP.

Reklama