Hlavní obsah

Atletická Diamantová liga by měla začít v Monaku, finále nebude

Atletická Diamantová liga by měla začít 14. srpna v Monaku. Do poloviny října by se mělo uskutečnit jedenáct mítinků, které mohou mít různé formáty vzhledem k aktuálním vládním omezením kvůli koronaviru v jednotlivých zemích. Vzhledem k různorodým podmínkám tentokrát nebudou atleti sbírat body do pořadí jednotlivých disciplín a neuskuteční se finále v Curychu. Předběžný kalendář zveřejnila Diamantová liga na svém webu.

Foto: Ivana Roháčková

Pavel Maslák předává Patriku Šormovi ve finále štafety na 4x400 m.

Článek

Mezinárodní atletická sezona pod širým nebem letos kvůli pandemii koronaviru zatím nezačala. Diamantová liga měla odstartovat už 17. dubna v Dauhá, ale úvodních devět mítinků a srpnový v Lausanne už byly odloženy.

Naposledy bylo dnes oznámeno zrušení mítinku v Londýně, který se měl uskutečnit na Olympijském stadionu 4. a 5. července. "Rozhodli jsme se tak ve světle probíhající globální pandemie. Naší hlavní prioritou je bezpečí všech atletů, trenérů, dobrovolníků, diváků a organizátorů," uvedla na webu mítinku šéfka britské atletiky Joanna Coatesová.

V Oslu se v původním termínu 11. června odehrají takzvané Impossible Games, které se uskuteční jako exhibice s virtuálními souboji na dálku a s využitím televizní techniky.

Pod značkou Diamantové ligy se nebude závodit ani v červenci. Mítink v Monaku se v kalendáři posunul z 10. července na 14. srpna. V srpnu by se mělo závodit ještě v britském Gatesheadu a ve Stockholmu. Na září je naplánované Lausanne, Brusel, zatím ještě stále nejistá Paříž, Neapol a Šanghaj. Sezona se kvůli opožděnému startu protáhne do října, kdy by měli atleti zavítat do Eugene, Dauhá a na zatím neurčené místo v Číně.

Neplatí původní rozpis diamantových disciplín, které se měly na jednotlivých stadionech konat. "Diamantová liga 2020 nebude strukturovaným seriálem vedoucím směrem k finále, jako obvykle bývá. Vzhledem k současné nerovnosti v tréninkových podmínkách a možnostech cestování, by bylo nemožné zajistit férové podmínky pro kvalifikační systém v roce 2020. Atleti proto nebudou v této sezoně získávat diamantové body a nebude jedno finále se 24 disciplínami v Curychu, jak se plánovalo," uvedli organizátoři v tiskové zprávě.

Pořadatelé musejí dva měsíce dopředu oznámit, za jakých podmínek a pro které disciplíny svůj závod uspořádají. Vzhledem k očekávaným vládním omezením jsou možné i různé inovativní formáty.

Curych, který měl finálový mítink přidělený na tuto a příští sezonu, získal nově právo hostit vyvrcholení Diamantové ligy v roce 2022. Ustoupilo mu americké Eugene, které si své hostitelské právo posunulo na sezonu 2023.

Reklama

Související témata: