Hlavní obsah

Atletická Praha představila své symboly: silueta Hradčan a tep srdce

Praha

Silueta Hradčan, která zároveň symbolizuje křivku tepové frekvence, je hlavním motivem loga halového mistrovství Evropy v Praze. Šampionát uspořádá O2 arena první březnový víkend roku 2015, ale špičková atletika se do největší české haly vrátí už v nadcházející zimě.

Foto: Eduard Erben/Český atletický svaz

Bývalá mistryně světa Helena Fibingerová a současná česká koulařská jednička Ladislav Prášil představují logo halového mistrovství Evropy 2015.

Článek

Svobodu tvorby loga, které bude provázet kampaní před šampionátem, svazují pravidla Evropské atletické asociace. „Zvolili jsme Hradčany jako symbol propojení historie se současností, druhá linka rozvíjí myšlenku Prahy jako srdce Evropy, srdce atletiky,“ vysvětluje symboliku předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Do Česka se vrcholný atletický podnik vrátí po 37 letech od mistrovství Evropy 1978 na Strahově. „Pro mě je to splněný sen,“ rozplývá se vítězka premiérového světového šampionátu v Helsinkách 1983 Helena Fibingerová.

Právě halová světová rekordmanka vytvoří spolu s bronzovým medailistou z letošního halového ME v Göteborgu Ladislavem Prášilem jednu z dvojic v kampani šampionátu „Legendy minulosti, hvězdy současnosti“.

Hvězdy dorazí už tuto zimu

V rámci příprav šampionátu je nezbytné uspořádat jeden testovací mítink, kde se ozkouší fungování multifunkční haly v atletickém režimu. Dosud se ovál v O2 areně objevil jen v roce 2009 při Mítinku světových rekordmanů, jehož premiéra ale byla zároveň derniérou.

Podstatné bude vychytat všechny případné mouchy včetně televizního přenosu. Největším problémem O2 areny z atletického pohledu je omezená viditelnost na ovál z některých míst. Organizátoři se nerozhodli pro nákladné vyzvednutí oválu do vyšší výšky, neboť vnější dráhy se z halových disciplín stejně využívají jen na čtvrtce a při štafetách.

Akce pod pracovním názvem Prague Indoor 2014 se uskuteční 25. února a v rámci patnácti disciplín by se vedle českých hvězd Pavla Masláka či Zuzany Hejnové měla objevit i světová esa včetně dvojnásobného olympijského vítěze ve vrhu koulí Tomasze Majewského z Polska či bývalého světového rekordmana na 110 m překážek Dayrona Roblese z Kuby.

Reklama