Hlavní obsah

Vzkaz shůry, abych to zabalila? Britka neposlechla a plná dojetí je zpátky na trůnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejnou královnu jako před čtyřmi lety má sedmiboj na atletickém mistrovství světa. Jenže cesta, jakou mezi šampionáty v Dauhá a Budapešti urazila Britka Katarina Johnsonová-Thompsonová, byla hodně perná. Nevzdala se a dočkala se zlaté odměny.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Katarina Johnsonová-Thompsonová se sedmibojařským zlatem na krku.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Dívka z Liverpoolu, jehož fotbalistům také oddaně fandí, byla odmala úžasným všestranným talentem. Světové šampionáty dorostenců i juniorů, evropský do 23 let, ze všech si přivezla domů zlato.

A ve 22 letech své schopnosti předvedla i českým divákům, když ovládla halové mistrovství Evropy 2015. Vše šlo hladce, každým rokem se posouvala, až se v Kataru dočkala i světového titulu. Měla životní formu, chystala se na útok na olympijské zlato…

Jenže covidová pandemie hry v Tokiu o rok odložila a v prosinci roku 2020 si přetrhla achilovku. Zvládla takřka nemožné, dokázala se dát do kupy na odloženou olympiádu, jenže na konci prvního dne při dvoustovce přišla další rána: natržené lýtko.

Nabídku zdravotníků na vozík odmítla, z dráhy odbelhala po svých. „Na vozíku jsem rok začínala, nechci na něm sezonu končit,“ vysvětlovala. Cesta k návratu byla zdlouhavá, halové mistrovství světa opět nedokončila, při sedmiboji vloni v Eugene byla až osmá.

Oslavila třicítku, chystala se na šampionát v Budapešti, ale v pozici favoritek byla skloňována jiná jména. Dvojnásobná olympijská vítězka Nafissatou Thiamová ale účast pro nedoléčené zranění musela zrušit a americká vycházející hvězda Anna Hallová předvedla s Johnsonovou-Thompsonovou nádhernou bitvu.

Před závěrečnou osmistovkou měla Britka náskok odpovídající v přepočtu zhruba třem sekundám, jenže poslední disciplína je doménou Hallové. Ta také zaběhla nejrychlejší čas v historii sedmibojů na MS 2:04,09, ale Johnsonová-Thompsonová doběhla v osobním rekordu sekundu a půl za ní.

„Na nic jsem nemyslela, jen jsem koukala na její záda a říkala si: Nenech ji utéct,“ popisovala.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Dojatá Katarina Johnsonová-Thompsonová po zlatém sedmiboji v Budapešti.

Padla vyčerpáním za cílem, obě soupeřky se objaly. V konečném hodnocení je dělilo pouhých 20 bodů (6740 vs. 6720). „Nejvíc zničující sedmiboj. Sobota s odloženým startem kvůli dešti, pak jen tři hodiny spánku,“ soukala ze sebe.

„Ale věděla jsem, že potřebuju dokázat sobě i všem lidem, že to stále můžu zvládnout. Tady ta dřina kulminovala a já jsem tak šťastná, že brečím,“ vyprávěla dojatě. „Ty poslední roky byly hodně náročné, ale asi to stálo za to,“ oddechla si.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články