Hlavní obsah

Běžec Robertson dostal osm let za doping, hájil se očkováním proti covidu

Novozélandský běžec Zane Robertson dostal osmiletý zákaz startů za doping. Třiatřicetiletému účastníkovi olympijských her v Riu de Janeiro a Tokiu vyprší distanc v září 2030. Trest dnes vynesl novozélandský sportovní tribunál. Vytrvalci přitížilo tvrzení, že mu zakázanou látku EPO omylem podali injekcí v Keni místo očkování proti koronaviru.

Ilustrační foto.

Článek

Robertson měl podle agentury Reuters loni v květnu na silničním běhu v Manchesteru dopingový nález na krevní doping EPO. Analýza vzorku B užití zakázané látky potvrdila.

Vytrvalec její přítomnost ve svém těle uznal a požádal o slyšení, kde předložil svou verzi, jak se mu erythropoetin do těla dostal. Tvrdil, že navštívil zdravotnické zařízení v Keni, kde se dlouhodobě připravoval už od 17 let i se svým bratrem dvojčetem Jakem, kvůli očkování proti covidu-19 a místo toho dostal injekci s EPO. Národní antidopingový výbor jeho obhajobu zpochybnil a Robertson byl navíc obviněn ze snahy o manipulaci v případu.

"Přestupky Zanea Robertsona jsou velkým zklamáním a jeho počínání je v rozporu se vším, co reprezentace Nového Zélandu představuje," řekla generální ředitelka národního olympijského výboru Nicki Nicolová.

Na olympijských hrách v Riu doběhl Robertson dvanáctý na trati 10.000 metrů. Předloni v Tokiu obsadil 36. místo v maratonu. V roce 2014 získal na Hrách Commonwealthu bronz na 5000 metrů. Drží národní rekord v maratonu (2:08:19) a oceánský rekord v půlmaratonu (59:47).

Reklama

Související témata: