Hlavní obsah

Bolt má cestu ke zlatu téměř vyklizenou. Hrozba ale číhá na startu

Praha

Startovní listina prosetá dopingovými aférami i zraněními, ani jeden z obhájců medailí na startu. A největší osobnosti disciplíny k optimální formě ještě kus chybí…

Foto: Andrew Winning, Reuters

Bude Usain Bolt slavit vítězství svým tradičním gestem i v Moskvě?

Článek
Fotogalerie

Bolt se představil divákům v Moskvě

Ale stejně bude mužská stovka jasným tahákem mistrovství světa v Moskvě. Už v neděli večer bude jasno, kdo se na další rok bude moct chlubit označením nejrychlejší muž planety.

Někdo jiný než Usain Bolt? Byla by to obrovská senzace, ještě větší než v Tegu 2011. Vždyť jamajský blesk nepamatuje, aby mu tolik konkurentů vyklidilo cestu k titulu.

Proseté startovní pole

Obhájce zlata z Tegu Yohan Blake je zraněný. Před dvěma lety stříbrný Walter Dix po zranění z formy. Bronzový Kim Collins nebyl po sporech s národní federací nominován. Bývalý světový rekordman Asafa Powell nezvládl jamajskou kvalifikaci a posléze měl stejně pozitivní dopingový test. Nejrychlejší muž sezóny Tyson Gay sice americkou kvalifikaci zvládl na výbornou, jenže i on se výrazně prohřešil proti antidopingovým pravidlům.

A tak se zdá, že pokud Bolt neudělá chybu, prakticky ho nemá kdo porazit. Jenže i mistr Bolt někdy uleje, jak předvedl právě v Tegu. Letos má se starty zase opačný problém, příliš na nich ztrácí.

„Myšlenky na minulý šampionát mě netíží, už jsem je zahnal v Londýně,“ připomněl obhajobu tří zlatých z Pekingu. „A trenér mi pořád říká, že na startu prostě nejlepší nebudu, tak se tím nemám trápit a vždycky jen počkat na výstřel a pak vypálit,“ je Bolt v klidu.

Troufá si i na rekord

I s nepovedeným startem dokázal na Diamantové lize v Londýně zaběhnout čas 9,85 s, což mu dává naději, že s lépe zvládnutými úvodními metry by mohl běžet výrazně rychleji.

Až ke svému světovému rekordu 9,58 s? Ano, i na ten si troufá. „Vyžadovalo by to technicky dokonalý běh a ideální počasí, ale pracuju na tom, abych se dostal do formy, v níž jsem schopný běžet světový rekord,“ prohlásil Jamajčan, který se v případě zisku tří zlatých medailí (100 a 200 m a štafeta) může dotáhnout na americkou legendu Carla Lewise, jenž je s osmi kovy medailové nejúspěšnějším mužem v historii mistrovství světa.

Nejvážnější vyzyvatelé Usaina Bolta na stovce
Justin Gatlin (USA)
Bolta už letos dokázal o setinu porazit, to je dostatečný důvod, aby byl označován za největší hrozbu pro jamajského sprinterského krále. Olympijský vítěz z Atén, ale také muž dvakrát potrestaný za dopingový prohřešek, si drží stabilní výkonnost, jako jediný si letos zapsal čtyřikrát čas pod 9,95 s, nejrychleji 9,89 s v Londýně. „Myslím, že jsem schopný běžet pod 9,80,“ prohlásil Gatlin, jenž se spolu se svými americkými kolegy připravuje na šampionát v rakouském Linci.
Nesta Carter (Jamajka)
Stabilní člen zlatých jamajských štafet větří šanci na individuální úspěch. V červenci v Madridu oslnil časem 9,87 s, před třemi lety v Rieti běžel dokonce ještě o devět setin rychleji. „Ale teď se cítím nejlépe v kariéře,“ tvrdí sedmadvacetiletý Carter, jenž se mezi čtveřici jamajských sprinterů pro mistrovství světa posunul až po zranění obhájce zlata Blakea. Carterovo jméno se zprvu objevilo mezi dopingovými hříšníky z jamajského šampionátu, ale nesprávně.
Jimmy Vicaut (Francie)
Deset let nestál na stupních vítězů na mistrovství světa evropský sprinter, letos by ale americkým a karibským rychlíkům nemuseli dělat kompars. Brit James Dasaolu už zaběhl čas 9,91 s, ale neustále bojuje se zraněními. Po letos nepříliš výrazném Christophu Lemaitrovi převzal roli francouzské jedničky jednadvacetiletý Vicaut, jenž na francouzském šampionátu předvedl čas 9,95 s hned dvakrát za jediný den. Na Bolta by to za normálních okolností stačit nemělo, ale po šestém místě z Tegu, kde byl ještě jako junior, si Vicaut brousí zuby i na medailové umístění.
Vyhraje Usain Bolt závod na 100 m v dějišti mistrovství světa v Moskvě?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
Celkem hlasovalo 5024 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.