Hlavní obsah

Britové poprvé uspořádají atletické ME, v roce 2026 v Birminghamu

V roce 2026 se poprvé v historii uskuteční atletické mistrovství Evropy pod širým nebem v Británii. Rada Evropské atletiky na zasedání ve Varšavě rozhodla, že dějištěm v pořadí 27. kontinentálního šampionátu bude Birmingham. O pořadatelství se ucházela také Budapešť, která v příštím roce bude hostit mistrovství světa.

Foto: Ivana Roháčková

Ilustrační foto.

Článek

Ačkoli letní ME se v Británii dosud nekonalo, právě Birmingham už hostil jeho halovou obdobu v roce 2007 a dokonce dvakrát se tam uskutečnilo halové mistrovství světa (2003 a 2018). Letos bylo město v hrabství West Midlands dějištěm Her Commonwealthu a atletické soutěže se uskutečnily před vyprodaným hledištěm v renovované aréně Alexander Stadium, na němž se bude bojovat za čtyři roky i o evropské medaile. Britové v historii ME vybojovali 124 zlatých a vedou bilanci zemí.

"Pro šampionát v roce 2026 jsme si lepší hostitelské město nemohli přát," řekl šéf Evropské atletiky Dobromir Karamarinov.

Nejbližší letní evropský šampionát se uskuteční v roce 2024 v Římě, předběžným dějištěm ME v roce 2028 byl již dříve stanoven Chorzów v Polsku. Atletika se vrací k samostatnému formátu, poté co poslední dva ročníky se uskutečnily jako součást multisportovního ME. V roce 2018 se ještě závodilo v Berlíně, zatímco centrem akce bylo Glasgow, letos už atleti soutěžili stejně jako další sportovci v Mnichově. Od osamostatnění si Evropská atletika slibuje více pozornosti pro svoji vrcholnou akci.

Reklama

Související témata: