Hlavní obsah

Českého siláka pozvali na všechny elitní akce. Teď bude hladit křišťálovou kouli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze všech čtyř mítinků Diamantové ligy, kde je na programu mužská koule, přišla českému rekordmanovi Tomáši Staňkovi pozvánka. I když se ve světové špičce pohybuje už šest let a medaile z haly vozí každý rok, není to samozřejmost.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Koulař Tomáš Staněk je na novou sezonu patřičně nažhavený.

Článek

Jeho disciplína totiž prožívá zlatý věk. „Dřív jste byli za 22 metrů za krále, dneska to může být šesté místo,“ ví.

„Je těžké na Diamantovou ligu závodníka protlačit. Spousta mítinků je pro osm lidí, pozvou tři Američany, Brazilce (Darlana Romaniho) a Novozélanďana (Toma Walshe) a už moc míst nezbývá. Ve Florencii jsem byl i s tolika medailemi na čekačce, tak je pro mě čest se tam dostat,“ přiznává 31letý silák.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomas Stanek (@tomasstanek22)

A souboje s nejlepšími ho můžou ještě víc zocelit. Vloni na mistrovství světa po zranění chyběl, v hale se potkával převážně s Evropany… „Mám něco za sebou, tak se před závodem nerozklepu, ale jsem rád, že se budeme fackovat často, protože uspět v téhle generaci je těžké. Ale těším se i proto, že s některýma klukama mám dobrý vztah,“ říká.

Na koho se obzvlášť těší? „Joe Kovacs je největší pohodář, Ryan Crouser je taky fajn,“ zmiňuje americké mistry světa. „Z Evropy mě moc rádi nemají, když jsem jim sbíral medaile. Ale s Italem Leem Fabbri rád pokecám, s Poláky se moc nemusím,“ vypočítává.

Ještě, než se vrhne do hvězdných bitev na své úvodní Diamantové lize ve Florencii, odstartuje sezonu v úterý na tradičním Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově. Mítink v příjemné atmosféře útulného stadiónu, který provoní opékané sele…

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český rekordman ve vrhu koulí Tomáš Staněk.

„Není to žádný pouťák, ale ani Diamantovka, kde musíte být přesně v tolik tam a tam. Ideální mítink na rozzávodění, kde je dobrý sektor a kruh,“ ví. Jen počasí s organizátory v minulosti moc nespolupracovalo.

„Většinou to tam bylo zakleté, teď budu doma hladit křišťálovou kouli, ať je vše v pohodě,“ směje se Staněk. Po povedené halové sezoně a přípravě bez zranění by se v sezoně rád po pěti letech vrátil za 22metrovou hranici.

„Nebudu slibovat 22 a půl v prvním závodě, ale v trénincích mě nějaké osobáky potěšily a všechno jsem odtrénoval bez omezení, takže jsem mohl být ten Bejček,“ s úsměvem připomněl svoji přezdívku.

Reklama

Související témata: