Hlavní obsah

Chambers v autobiografii vypráví o zkušenostech s dopingem

LONDÝN

Britský sprinter Dwain Chambers v autobiografické knize "Závod proti mně: Můj příběh" popisuje osobní zkušenosti s dopingem. Mimo jiné vypráví, jak se bál zatčení při bezpečnostní kontrole na letišti v Miami, protože měl v kufru spoustu podpůrných prostředků.

Článek

Chambers byl jako první pozitivně testován na anabolický steroid THG vyvinutý laboratoří BALCO a odpykal si za to v letech 2003 až 2005 dvouletý distanc. Kniha o jeho životních zkušenostech se na pultech objeví až za týden, ale deník Daily Mail z ní už dnes zveřejnil několik úryvků.

V jednom z nich Chambers popisuje zkušenost s převážením dopingu a dalších látek z miamského letiště. "Bylo tam tolik drog, že by to zabilo slona, a já jsem ani nevěděl, jestli jsou legální nebo ne. Byl jsem chodící narkoman. Měl jsem tuby s látkami, které mi byly známé jenom jako "Čistá" a "Krém", a taky pár lahviček krevního dopingu EPO a růstových hormonů, které byly v sáčcích s ledem, protože musejí být uchovávány v chladu," napsal.

Se zakladatelem laboratoře BALCO Victorem Contem se poprvé setkal v roce 2002 a dostal od něj nabídku užívat tehdy nezjistitelný anabolický steroid. "Řekl mi, že mám potenciál stát se zlatým medailistou, že ze mě může udělat nejrychlejšího člověka na světě. Uklidnil mě a vysvětlil mi výhody nové drogy, tetrahydrogestrinonu (THG). Ďábel zasel sémě pro můj přechod na temnou stranu atletiky, do světa podvodů a lží," vzpomínal.

Chambers byl třetí na stovce na mistrovství světa v roce 1999, ale pak skončil pod stupni vítězů na olympiádě v Sydney i mistrovství světa v Edmontonu. Obě velké akce ovládl bývalý světový rekordman Maurice Greene ze Spojených států amerických.

Jeho britský rival se jen těžko smiřoval s neúspěchy. "Co dělali Američané jinak? Dával jsem sportu srdce i duši, ale nedostal jsem se ani blízko medaili. Trénoval jsem každý den už od dětství, ale nezlepšoval jsem se," svěřil se. V roce 2002 se vydal do zámoří trénovat a přišlo osudové setkání s Contem.

O rok později byl pozitivně testován na THG, ale po dopingovém trestu a pokusu prorazit v americkém fotbalu se k atletice vrátil. Loni skončil stříbrný na halovém mistrovství světa, i když funkcionáři národního svazu s jeho nominací nesouhlasili. Kvůli dopingovému škraloupu přišel o olympijské hry v Pekingu, ačkoliv se proti tomu snažil bojovat i u soudu, ale o víkendu bude startovat na evropském halovém šampionátu v Turíně.

Reklama

Související témata: