Hlavní obsah

Další peripetie! Myslel jsem, že nenastoupím, byl to hazard, přiznal zkoušený překážkář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská dráha sportovního života Petra Svobody sjela opět do nejnižšího bodu. Český rekordman na mistrovství světa v Eugene skončil svůj rozběh v bolestech, z plochy mu pomáhal soupeř a na vozíku zamířil na další ošetření.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Petr Svoboda dobíhal do cíle s bolestivou grimasou.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Jasně nejstarší z překážkářů ve startovním poli měl parádní formu, na mistrovství republiky v Hodoníně běžel s větrem rychleji než před dvanácti lety při svém českém rekordu. Jenže opět ho zradilo zdraví…

Při rozhovorech před startem šampionátu byl v ambicích nezvykle skromný, nemluvil o velkých cílech, rychlých časech. Už tehdy věděl, že zdravotně není zcela fit, ale nechtěl si dělat předem alibi. Detaily prozradil až po rozběhu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Petr Svoboda (@petr_freedom1)

V něm si dlouho vedl slušně a bojoval o některou ze čtyř přímo postupových pozic. Ale po poslední překážce viditelně zpomalil a cílem se probelhal v čase 13,65 s, nakonec jen sedm setin od postupu. Bolestivá grimasa potvrzovala zdravotní problém, z dráhy na Hayward Field odcházel podepřen svým britským parťákem Andrew Pozzim.

Místo tradiční cesty novinářskou mixzónou zamířil za doktory. „Hned v pátek po příletu jsem si lehce natáhl zadní stehenní sval na přetahové noze, není úplně v pořádku, možná je tam nějaká trhlina a trochu mě v něm píchlo,“ vzkázal médiím.

K tomu se přidal zánět průdušek. „Asi z klimatizace. V pátek jsem byl na 90 procent rozhodnutý, že nenastoupím,“ přiznával. Ráno před závodem plány přehodnotil. „Trochu líp jsem se vyspal a rozhodl se to zkusit. I když jsem trochu hazardoval se zdravím,“ uznal.

O start na světovém šampionátu po sedmi letech ale nechtěl přijít. Věděl, že v 37 letech už další šance nemusí přijít. „I ta cesta sem stála tolik energie a času, že jsem se nechtěl smířit s tím, že nenastoupím,“ vysvětloval svěřenec Daniela Hejreta, který na vrcholné akci poprvé nepostoupil z rozběhu.

Letošní sezona nabízí aspoň nezvyklou možnost reparátu v podobě mistrovství Evropy v Mnichově. Snad i pro Svobodu „Je to za čtyři týdny. Bůhví, jak to dopadne,“ říká s obavami atlet, jehož kariéru na tři roky zastavil vleklý problém s achilovkou a úspěšně překonal i řadu dalších trablů.

Reklama

Související témata: