Hlavní obsah

Debutantka Skřivanová skončila v osobním rekordu na HMS pátá

Aktualizováno

Debutantka Dorota Skřivanová obsadila na halovém mistrovství světa páté místo v pětiboji v novém osobním rekordu 4566 bodů. Životní výkon z republikového šampionátu vylepšila o dalších šest bodů. Světovou šampionkou se suverénně stala úřadující halová vicemistryně Evropy Noor Vidtsová z Belgie, která si vylepšila osobní maximum na 4929 bodů a zařadila se na šesté místo historických tabulek.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Vícebojařka Dorota Skřivanová v dálkařském sektoru během HMS v Bělehradu.

Článek

Skřivanová při debutu v reprezentačním dresu začala devátým místem na překážkách výkonem 8,47 sekundy, kterým se přiblížila na pět setin osobnímu rekordu. Ve výšce se třiadvacetiletá česká reprezentantka napotřetí zachraňovala na 174 centimetrech, ale pak napodruhé překonala 177 a dokonce napoprvé laťku ve výšce osobního maxima 180 cm. Výš se nedostala, ale i tak si polepšila na osmou příčku.

V kouli na rozdíl od mistrovství republiky nepřekonala třináctimetrovou hranici. Za výkon 12,90 metru byla v této disciplíně osmá a znovu se o trochu posunula, tentokrát na dělenou sedmu pozici. V dálce přišel další vzestup. Hned prvním pokusem skočila 631 cm a obsadila čtvrtou příčku.

V průběžném pořadí se ziskem 3669 bodů dostala na páté místo dokonce před obhájkyni titulu Katarinu Johnsonovou-Thompsonovou z Británie, která závodila poprvé od zranění lýtka na olympijských hrách v Tokiu a od první disciplíny výrazně zaostávala za svými možnostmi. Do závěrečné osmistovky pak nenastoupila.

V poslední disciplíně si znovu výborně vedla česká reprezentantka, která se už před odletem těšila na měření sil s rychlejšími půlkařkami. Vytáhla se s nimi k novému osobnímu rekordu 2:14,73 minuty. Dva měsíce staré maximum si vylepšila o více než sekundu. Bezpečně se udržela na páté příčce a může se radovat z největšího úspěchu kariéry, který si před začátkem této halové sezony vůbec nedokázala představit. "Myslím, že klíčem byl klid. Nehroutit se z toho, když se něco nepovede, pokračovat dál s čistou hlavou. Užila jsem si to strašně moc," pochvalovala si v České televizi.

Jen delší prostoje při prvních třech disciplínách v první části programu se jí moc nezamlouvaly. "Ale na dálce jsem si pak spravila chuť. Hodnotím to hodně kladně," dodala.

Před sebou měla více než stobodovou mezeru, protože Britka Holly Millsová útočila při osmistovce na bronzovou pozici Američanky Kendell Williamsové. Porazila ji o více než devět sekund, ale boj o medaili ziskem 4673 bodů o sedm bodů prohrála. Druhá skončila úřadující mistryně Evropy do 23 let a vedoucí žena světových tabulek Polka Adrianna Suleková, která nasbírala 4851 bodů.

Vidtsová byla suverénní. Připsala si výhry na překážkách (8,15), v kouli (14,03) a na osmistovce (2:08,81) a skončila druhá ve výšce (183) a dálce (660). Díky tomu zvítězila o 78 bodů.

V sedmiboji po čtyřech disciplínách vede olympijský vítěz z Tokia Damian Warner. Kanadský vícebojař vyhrál první dvě: na šedesátce si vylepšil osobní rekord na 6,68 sekundy, v dálce o pět centimetrů překonal osmimetrovou hranici. V kouli se výkonem 14,89 zařadil na čtvrté místo a měl v čele více než padesátibodový náskok.

Pak se mu ale nevydařila výška, v níž výkonem 199 centimetrů zaostal za svým potenciálem a obsadil až devátou příčku. Celkem má po prvním dnu 3649 bodů a jeho nejbližší pronásledovatel Švýcar Simon Ehammer se mu díky 205 centimetrům ve výšce přiblížil na dva body.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.