Hlavní obsah

Den D ještě přijde, snad za rok, věří oštěpařská legenda Železný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před deseti lety předával v Moskvě zlatou medaili svému tehdejšímu svěřenci Vítězslavu Veselému. A světový rekordman Jan Železný ve skrytu duše doufal, že teď se dočká oštěpařského zlata i další jeho svěřenec. Krátce po budapešťském finále ale věděl, že i bronzová medaile je pro Jakuba Vadlejcha velkým úspěchem.

Foto: Ivana Roháčková

Trenér Jan Železný při finále oštěpařské soutěže v Budapešti.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Za rozběhem se snažil radit, povzbuzovat. „Kuba do toho dal všechno. Možná teď bude zklamaný, ale za pár let bude všechno jinak,“ věděl Železný, jenž světový šampionát třikrát vyhrál.

„Bylo vidět, jak strašně chce, hrozně to rval,“ pozoroval, že Vadlejchovi scházelo trochu víc uvolněnosti proti jeho soupeřům. „Oni to trefili krásně, letělo to. Ale jsem rád, že i když neházel tak dobře technicky, na medaili to stačilo,“ cenil si s vědomím, že Vadlejch má potenciál na lepší výkony, však i po šampionátu zůstává v čele světových tabulek.

„Věřím, že přijde den D, a kdybych si to měl přát, tak ať přijde za rok,“ říká Železný s výhledem na olympijskou Paříž. A letošní zkušenost s rolí největšího favorita se Vadlejchovi může hodit, byť mapa světového oštěpu se dál rozrůstá. K Čoprovi přibyli další Indové, Pákistánec Nadím se dočkal medaile.

Oba se přitom během sezony na závodech moc neobjevovali, Nadím vůbec. „Pákistánec je jiný případ. Myslím, že Čopra by házel klidně častěji, kdyby neměl zdravotní problémy,“ naznačuje Železný, že pro Vadlejcha není cestou se chystat jen na pár závodů v ruce.

„Kuba potřebuje závodit. Já také tři týdny před vrcholem sezony nezávodil, ale byl jsem jiný typ. My i letos docela se závody šetřili, spíš jsem si říkal, že kdyby Kuba absolvoval ještě jeden závod, možná by to bylo lepší, že by byl trochu víc vystřílený,“ přemítal Železný.

Reklama