Hlavní obsah

Domy bez střech, auto na stromě, zničený stadion, viděl Sasínek. Rok po zkáze přijde svátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stadionu, kde atleticky vyrůstal, teď poběží o titul mistra republiky i o stvrzení účasti na světovém šampionátu. Přesně před rokem přitom bronzový medailista z halového ME na 1500 m Filip Sasínek na vlastní oči v Hodoníně sledoval zkázu po řádění ničivého tornáda.

Foto: Pavel Lebeda/ČAS

Filip Sasínek při Zlaté tretře Ostrava.

Článek

Kdy jste na hodonínský stadion U Červených domků vstoupil poprvé?

V šesté třídě. Ještě jsem hrál hokej, šli jsme tam na suchou přípravu, ale jak jsem objevil atletiku, pomalu jsem se začal přemisťovat tam.

V čem je stánek specifický?

Je na kraji města, u lesa byl krásně skrytý a skoro nefoukalo. Po tornádu les zčásti zmizel a je to znát, ale máme novou osmidráhu a vypadá skvěle. Určitě by stadionu slušel i mítink.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Filip Sasínek (@filazsasinek)

Šampionát proběhne přesně rok po tornádu. Kde zastihlo vás?

Byl jsem v Hodoníně, v části, kterou proletělo. Dům, v němž jsme byli, nebyl poškozen, ale popadaly stromy venku. Volal jsem známým i trenérovi, jemuž prošlo přímo nad hlavou, měl poničenou střechu i dům, přišel o auto. Snažil jsem se dostat za kamarády, jestli jsou v pohodě, ale už byli všude hasiči a uzavřené silnice. Bylo to silné…

Kdy jste vyrazil obhlédnout stadion?

Druhý den ráno. Měl jsem zprávy, že se tam prohnalo, ze svazu mi psali, jestli bych neposlal fotku, protože zakládají konto. Projížděl jsem tam částí města, kde byly domy bez střech, auto na stromě… A stadion, kde jsem strávil většinu kariéry, byl zdevastovaný.

Napadlo vás, že za rok by se na něm mohlo konat mistrovství republiky?

V ten moment jsem nad tím nepřemýšlel, ale ještě na podzim, kdy se řešilo, jestli šampionát bude, mi přišlo, že se to nemůže stihnout. Je super, že to vyšlo, i s krásnou dráhou.

K rekonstrukci pomohla i svazová sbírka, do níž se zapojili jednotlivci i kluby…

Byl jsem překvapený, jak se pomoc rozjela, vybralo se hodně peněz (skoro milion korun). Jsem rád, že v Česku taková podpora funguje, od atletů, ale i ostatních sportovců a veřejnosti.

Vloni proběhlo krátce po tornádu mistrovství republiky ve Zlíně, kde jste mohl bojovat o olympiádu v Tokiu, ale nedoběhl jste. Hrály roli i události v Hodoníně?

Zčásti ano. Měl jsem poslední šanci bojovat o Tokio. Náročná situace na psychiku a já to bohužel nezvládl. Olympiáda mi utekla o jediný bod v rankingu, dozvěděl jsem se to pak v Itálii na soustředění a potřeboval jsem pár dnů, abych to skousl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Filip Sasínek (@filazsasinek)

Letos máte pozici v rankingu směrem k mistrovství světa příznivější.

Jsem na tom lépe i zdravotně, vloni mě trápila achilovka, zkoušel jsem to kvůli olympiádě přeběhat, bral jsem prášky na bolest. Vynechal jsem halu, aby se noha doléčila, a teď se cítím fantasticky. S Honzou Frišem jsme se domlouvali, že zkusíme běžet na rychlý čas.

Vaše partnerka Kristiina Mäki už má jistý start na mistrovství světa v Eugene i Evropy v Mnichově, chystáte se vzít syna Kaapa s sebou?

Do Ameriky bychom ho i vzali, ale bylo by to složité i s ubytováním, navíc je zvyklý na babičky, užívá si zahradu a bazén, ani nepozná, že jsme pryč. Aspoň zatím nám nic nevyčítá. (úsměv) Ale do Mnichova plánujeme velkou výpravu.

Reklama