Hlavní obsah

Dva tituly za dva měsíce. A parádní čas k tomu! Stromšíkovi pomohlo, že byl jako pravítko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na den přesně rok poté, co se Hodonínskem prohnalo ničivé tornádo, opravený místní stadion uvítal atlety při mistrovství republiky. Vítr opět zlobil, naštěstí jen v podobě příliš silné podpory v cílové rovince, která pomohla na stovce Zdeňku Stromšíkovi k času 10,12 s, který je o čtyři setiny lepší než jeho národní rekord. A to vítkovický svěřenec Jaroslava Vlčka získal přesně dva měsíce před svým domácím čtvrtým titulem na stovce i úplně jiný titul, inženýra na Vysoké škole báňské.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Finále stovky na mistrovství republiky. Zleva David Kolář, vítěz Zdeněk Stromšík a Eduard Kubelík.

Článek

Podepsaly se státnice na vašem volnějším startu sezony?

Atletiku jsem nezanedbával, nebylo to tak, že by škola byla prioritou a atletika jde stranou. To bych tady asi nestál. Ale je pravda, že jsem ze státnic byl úplně vyřízený. Všichni mi říkali: „Teď odstátnicuješ a bude to lítat.“ Ale přišel pravý opak. Tři týdny mi to trvalo. Měl jsem náročnou šňůru několika závodů v řadě, ze které jsem se pak vzpamatovával. Ale myslím, že trenér to načasoval správně k mistrákům.

Kalí vám vítr o síle 3,6 metru za sekundu radost ze skvělého času?

Nohy se střídat musejí stejně. (úsměv) Už jednou jsem zaběhl 10,11 v Brně, kde foukal podobný vítr, a ten rok jsem pak běžel 10,16 bez větrné podpory, takže myslím, že formu mám. Je otázka, jestli to využiju v dalších závodech, nebo odpočinu a potrénuju směrem k mistrovství Evropy.

Už rozběh v rovněž větrném čase 10,19 napověděl, že můžete běžet rychle?

Rozběh se mi běžel trochu líp než finále, byl jsem uvolněnější. Ve finále jsem to trochu víc rval, ale čas je lepší.

Jak velkou pomoc sprinterům vítr dává?

Větší rozdíl jsem cítil v rozběhu, tam pomáhal hodně. Ve finále taky, ale už jsem běžel maximálním úsilím, takže jsem podporu tolik necítil. Hlavně nesmíte přepadávat dopředu, protože jak fouká, někteří sprinteři mají tendenci se předklonit, a to pak vítr nepomáhá. Musíte být jak pravítko a nechat se vyvézt. Jsem docela frekvenční typ a kdo má třeba menší frekvenci a delší krok, tak mu to nemusí tolik sedět a může udělat technickou chybu.

Kvůli zranění nemohli běžet spoludržitelé českého rekordu Jan Veleba a Dominik Záleský. Dohnali by vás k ještě lepšímu času?

Těžko hodnotit, jak bych to zvládnul. Buď bych začal křečovat a nebylo by to tak rychlé, nebo bych naopak zabral a bylo by to lepší…

I větrný čas vám může pomoct v rankingu pro srpnové mistrovství Evropy v Mnichově.

Měl by mi hodně pomoct. V rankingu se za vítr jen odečítají body, není to tak, že se to nepočítá. A se štafetou už máme jistotu.

Věříte, že i po sérii zranění můžete se štafetou běhat časy opět kolem českého rekordu?

Zranil se i Standa Jíra, který s námi běžel naposledy v Ženevě, kde jsme si dokázali, že můžeme běžet velmi pěkný čas i v obměněné sestavě. Bude záležet na tom, kdo se uzdraví.

Reklama