Hlavní obsah

Dvojnásobný olympijský šampion se po falešných obviněních z podílu na smrti krajana bál o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojnásobný olympijský šampion v maratonu Keňan Eliud Kipchoge se stal na sociálních sítích terčem obtěžování a výhrůžek poté, co ho falešné zprávy obvinily z podílu na smrti mladého krajana Kelvina Kiptuma. Čtyřiadvacetiletý držitel světového rekordu v maratonu přišel o život v únoru při dopravní nehodě doma v Keni.

Foto: Profimedia.cz

Dvojnásobný olympijský šampion v maratonu Keňan Eliud Kipchoge

Článek

Kipchoge v rozhovoru s BBC uvedl, že se obával o život i bezpečí své rodiny. „Byl jsem v šoku, že lidé na sociálních sítích říkají: ‚Eliud je zapleten do smrti toho kluka‘,“ řekl devětatřicetiletý vytrvalec. „Byla to ta nejhorší zpráva v mém životě. Dostal jsem pak spoustu ošklivých vzkazů. Že vypálí tréninkový kemp, moje investice ve městě, můj dům, že zničí moji rodinu,“ popsal.

Přijal pak řadu bezpečnostních opatření. „Děti si tu dřív jezdily venku na kole, ale zakázali jsme jim to, protože nikdy nevíte. Začali jsme je vozit i vyzvedávat ze školy,“ řekl bývalý světový rekordman v maratonu. „Moje dcera byla v internátní škole, což bylo dobře, protože tam nebyl přístup k sociálním sítím, ale pro moje kluky bylo těžké poslouchat ‚tvůj táta někoho zabil‘,“ uvedl.

Nejtěžší pro něho prý bylo zjištění, že pomluvy rozšiřují i lidé z jeho nejbližšího okolí a tréninkové skupiny. Kvůli očerňující kampani přišel podle svých slov o 90 procent přátel. „Naučil jsem se, že přátelství není věčné. Už nikomu nevěřím, ani svému stínu,“ popsal trpkou lekci.

Se svým týmem se rozhodl na čas stáhnout ze sociálních sítích, své účty ale nezrušil. „Pokud bych je smazal, bylo by to, jako kdybych měl co skrývat. Já ale nic neprovedl,“ prohlásil Kipchoge, který se v roce 2021 v Tokiu stal teprve třetím vytrvalcem v historii, jenž dokázal obhájit olympijské zlato v maratonu.

O další zápis do historie se pokusí v Paříži poté, co se minulý týden dostal do keňské nominace na olympijské hry. Kiptum ho připravil o světový rekord loni v Chicagu, kde zvítězil časem 2:00:35 a berlínský výkon Kipchogeho z roku 2022 překonal o 34 sekund.

Související témata: