Hlavní obsah

Fenomenální šampionát, čeká Svoboda. Toho uvnitř se snaží neposlouchat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých sedm let trvalo, než opět vyrazil na mistrovství světa, ale o to nadšenější překážkář Petr Svoboda v americkém Oregonu je. „Je pro mě vnitřní vítězství, že tu můžu být,“ přiznává sedmatřicetiletý český rekordman.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Petr Svoboda při mistrovství republiky v Hodoníně.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) - Když se procházel po kampusu oregonské univerzity, kde většina výprav bydlí, potkával spoustu dlouholetých soupeřů. Jen v jiné roli. „Už jsou trenéři,“ pousmál se po setkání třeba s bývalým mistrem světa Ladjim Doucourém. O to větší respekt z nich cítil, když sám stále dokáže prohánět širší elitu.

„Je fajn i v tomhle věku bojovat s nejlepšími, dává mi to motivaci, že tělo ještě není staré,“ hlásí Svoboda, jenž na svém prvním mistrovství světa startoval už před třinácti lety, když skončil v Berlíně ve finále šestý.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Petr Svoboda (@petr_freedom1)

V Eugene před závody hovořil na své poměry pokorně, neplánoval finálový postup či rekordní časy, byť větrný výkon lepší národního maxima z mistrovství republiky v Hodoníně ho k optimismu opravňuje.

„Vím, že formu mám, a jasně, že ten uvnitř huláká: Řekni, že chceš vyhrát. Ale zkusím to jinak, na start půjdu uklidněný. Přece jen jsem ve věku, kdy mi tělo dělá různá překvapení, rozhoduje souhra mnoha věcí,“ uvědomuje si Svoboda, jenž je o šest let starší než druhý nejstarší překážkář ve třiačtyřicetičlenném startovním poli.

„Vím, že žádné příště už být nemusí. Mám spíš strach, abych se nenechal pohltit atmosférou a aby se mi něco nestalo,“ přiznává svěřenec Daniela Hejreta.

A atmosféru čeká na stadionu Hayward Field luxusní. „Bude to fenomenální šampionát. Amíci jsou doma, skoro v každé disciplíně mají skvělé výkony, brutálně rychlý tartan. Úroveň bude neuvěřitelná a já jsem rád, že toho můžu být součástí,“ hlásí Svoboda.

Reklama

Související témata: