Hlavní obsah

Kachny, kachny, kachny. A spousta legend k tomu. Ikonický stadion se dočkal

Eugene není na americké poměry velkým městem, počtem obyvatel se dá připodobnit třeba k Plzni. Jenže díky své univerzitě, slavné firmě Nike a atletickému odkazu svým věhlasem předčí i mnohem rozlehlejší destinace.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Stadion Hayward Field, dějiště světového šampionátu v atletice.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) - Pokud máte aspoň trochu sportovní srdce, ten pohled vás ohromí. Věž tyčící se jako dominanta v jednom z rohů stadionu Hayward Field, který se i po rekonstrukci a rozšíření snaží co nejvíce splynout s okolní přírodou.

„Je to jeden z mála čistě atletických stadionů na světě. Není velký, ale lidé tu jsou zvyklí na atletiku chodit, bude bouřlivá atmosféra,“ čeká oštěpař Jakub Vadlejch, stříbrný olympijský medailista.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený World Champs Oregon22 (@wchoregon22)

O kus dál stojí Autzen Stadium určený pro americký fotbal, od něhož budou startovat závody v chůzi a maratonu. Co mají oba stadiony společné? Zelenou a žlutou, barvy místních Kachen, jak je sportovní tým oregonské univerzity označován.

A skutečně si při procházce po kampusu, do něhož se soustředí veškeré dění mistrovství světa včetně ubytování atletů, můžete připadat jako ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný. „Kachny, kachny, kachny…“

Čím si ale město na severozápadě USA vysloužilo označení Tracktown, tedy jakési atletické metropole USA? Především svou poutavou historií. Na místě, kde se rozkládaly původně pastviny pro krávy, které produkovaly mléko pro studenty univerzity, byl stadion postaven v roce 1919.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

České mílařky Diana Mezuliáníková (vlevo) a Kristiina Mäki obhlížejí stadion Hayward Field .

Nejdříve pro americký fotbal, o dva roky později i pro atletiku a byl pojmenován Hayward Field po „Velkém starém muži“, jak byl přezdíván trenér Bill Hayward. Kouč, jenž univerzitní atletický tým vedl 43 let, se o tom dozvěděl s denním zpožděním.

Trénoval totiž i americké fotbalisty Ducks a ceremoniál s pojmenováním stadionu proběhl o přestávce zápasu. Hayward byl v kabině, o chystané poctě mu zapomněli říct…

Hayward Field postupně přestal kapacitně stačit americkému fotbalu, který se přesunul na nový Autzen Stadium, ale rychle si získal reputaci jako atletický stánek. V roce 1955 uvítal poprvé národní univerzitní šampionát, který slavně vyhrál domácí tým pod vedením Billa Bowermana, jedné z nejslavnějších trenérských osobností americké atletiky.

Dodnes dohlíží jeho socha se stopkami na dění na Hayward Field, ale Bowerman se proslavil i byznysovým odkazem. S jedním ze svěřenců si založil firmu. Jmenovala se Nike a oním svěřencem byl Phil Knight, dnes jeden z nejbohatších mužů planety, který do rozvoje univerzity i sportovního programu investoval už okolo miliardy dolarů.

Další místní význačnou postavou byl Steve Prefontaine, jenž za svůj krátký život zanechal v Oregonu výraznou stopu. Byl běžeckou hvězdou a miláčkem dívek, jenže se mu v pouhých 24 letech stala osudnou cesta z večírku po mítinku na Hayward Field.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Legend the Bigfoot (@legendthebigfoot)

Jeho život vyhasl v roce 1975 při autonehodě kousek od kampusu. Příběh se stal předlohou několika filmů, v osudné zatáčce má netradiční pomník, k němuž na Prefontainovu počest dávají atleti tretry i dresy.

Mítink pojmenovaný Prefontaine Classic byl spolu s MS juniorů dosud největší akcí stadionu, od pátku se po navýšení kapacity na 25 000 diváků dočká i nejprestižnějších atletických soubojů.

Reklama