Hlavní obsah

Finišmanka vítězné štafety z Her Commonwealthu měla pozitivní dopingový test

Finišmanka vítězné nigerijské štafety na 4x100 metrů z Her Commonwealthu a semifinalistka z mistrovství světa a olympiády Nzubechi Grace Nwokochaová měla pozitivní dopingový test. Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) informovala, že v těle jednadvacetileté sprinterky odhalila ostarin a ligandrol. Ostarin je anabolický steroid a ligandrol je zakázaný přípravek pro růst svalové hmoty a zvýšení výkonnosti.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nzubechi Grace Nwokochaová z Nigérie při Hrách Commonwealthu.

Článek

Pokud se vina mladé sprinterky prokáže, hrozí jí až čtyřletý zákaz činnosti. Nigérie by také mohla přijít o zlatou medaili ve štafetě z Her Commonwealthu, na níž se vedle Nwokochaové podílely Tobi Amusanová, Favour Ofiliová a Rosemary Chukwumaová. Na nejvyšší stupínek by se posunuly Angličanky, stříbro by získala Jamajka a třetí by skončily Australanky.

Nwokochaová před štafetovým triumfem obsadila v Birminghamu na Hrách Britského společenství páté místo ve finále stovky. Na loňských olympijských hrách i letošním mistrovství světa postoupila do semifinále závodů na 100 i 200 metrů. Pokud by dostala čtyřletý distanc, přišla by o olympijské hry v Paříži i světové šampionáty 2023 a 2025.

Aktuálně si odpykává jedenáctiletý trest za doping a odmítnutí spolupráce při vyšetřování slavnější nigerijská sprinterka Blessing Okagbareová. Kvůli jejímu prohřešku, který se týkal i kvalifikačního závodu, nesměla štafeta nigerijských sprinterek startovat na letošním mistrovství světa. Několik nigerijských atletů přišlo o účast na loňské olympiádě kvůli tomu, že před hrami neabsolvovali doma dostatek kontrol.

Reklama

Související témata:
Steroidy