Hlavní obsah

Kuba vyzrál jako závodník. A ještě ho pěkných pár roků čeká, věří Železný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před jedenácti lety hostila Ostrava mistrovství Evropy do 23 let a mladý oštěpař Jakub Vadlejch byl jednou z největších nadějí české výpravy. Jenže pak v kvalifikaci nezapsal ani jeden zdařený pokus. První dvě jeho mistrovství Evropy i světa a olympiáda v Londýně? Vždy výpadky v kvalifikaci, byť výkonnost už měl mnohdy finálovou. Jenže od té doby jeho psychika udělala velký progres a teď je z něj jeden z nejstabilnějších oštěpařů současnosti.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Porada Jana Železného (vpravo) s Jakubem Vadlejchem během oštěpařského finále.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – I trenér Jan Železný si vybavuje doby, kdy měl Vadlejch nálepku lehce labilního atleta, co se týče vrcholných akcí. „Ale to už neplatí, vyzrál jako závodník, i kdyby už teď do konce kariéry nic nedokázal. A já věřím, že když zůstane zdravý, ještě ho čeká pěkných pár roků,“ říká na adresu 31letého Vadlejcha.

Ostatně těžko mohl mít lepšího rádce po psychické stránce než muže, který vyhrál tři olympiády i tři mistrovství světa. K tomu přibral sportovní psycholožku a přibývaly i životní zkušenosti, však nyní už je z Vadlejcha otec od rodiny.

Tomu všemu vděčí za stabilitu, díky níž je potřetí na vrcholné akci na pódiu. Stříbrný na MS v Londýně 2017 i v olympijském Tokiu, bronzový nyní v Eugene. A to v silné éře své disciplíny s řadou nových jmen i zemí na oštěpařské mapě.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Český oštěpař Jakub Vadlejch při svém pokusu ve finále oštěpařské soutěže na MS v atletice.

O motivaci nemá nouzi, dál ho žene zlatá touha. Na ploše Hayward Field bylo znát, že k úplné spokojenosti mu něco chybí. „Myslím, že zpětně bude hodně rád, vždyť 88 metrů je dálka, výkon hodnotím exkluzivně. Ale chtěl to dotáhnout ještě na lepší místo, chyběl kousek,“ připomněl Železný čtyři centimetry od stříbrného Inda Níradže Čopry

Jen zlatý Anderson Peters byl odskočený. Grenaďan jako první po Železném dokázal obhájit světové zlato, třikrát v sérii přehodil devadesátku. „Letos hází nádherně. Na to se fakt dá koukat,“ smekl Železný.

Má před sebou další úkol, připravit své svěřence na mistrovství Evropy v Mnichově. „Nechci to shazovat, ale pro nás byl hlavní vrchol tady. Jestli chcete něco znamenat, musíte dosáhnout úspěchu na mistrovství světa. Protože já také nevím, kdo vyhrál Africké hry,“ dodává světový rekordman.

Reklama

Související témata: