Hlavní obsah

Maslák jako zamlada! Češi slaví historické finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechodí z Eugene moc pozitivních zpráv z české výpravy, ale o to více vyniknou. Štafeta čtvrtkařů se poprvé v historii samostatné republiky kvalifikovala do finále mistroství světa, kvarteto Matěj Krsek, Pavel Maslák, Michal Desenský, Patrik Šorm vyrovnalo časem 3:02,42 rok starý národní rekord!

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Finalisté mistrovství světa, čtvrtkaři Matěj Krsek, Pavel Maslák, Michal Desenský a Patrik Šorm.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Před závodem říkal ostřílený kouč Dalibor Kupka, jenž má štafetu na starosti: „Kdyby se povedlo postoupit do finále, byl by to obrovský úspěch.“ A ten se dostavil! Nešlo navíc o žádnou hru setinek, čeští čtvrtkaři postoupili přímo ze druhého místa svého rozběhu.

Nejvíc se přičinil Maslák. Muž ověnčený úspěchy, jenž před devíti lety běžel dokonce individuální finále čtvrtky na mistrovství světa, poslední roky už spíše tlumil svůj výkonnostní propad.

Jenže letos v sobě opět dokázal probudit sílu havířovského draka, jak byl ve svých zlatých letech přezdívám. Na svém druhém úseku posunul štafetu ze šestého na třetí místo, navíc ve výborném mezičase 44,73 s. Rychlejší byl jen polský finišman Kajetan Duszyňski a i ve druhém rozběhu pouze dva členové nabité americké štafety.

„Jsem hodně překvapen,“ neskrýval 31letý Maslák, jehož v závěru přípravy na sezonu zbrzdilo zranění. „Pocitově mi přišlo, že běžím skoro o sekundu pomaleji. Ale běžel jsem s ostatními a ti byli rychlí, tak se to pak nezdá,“ vyprávěl.

Jeho letité zkušenosti se hodily na seběhu, kde před sebe nepustil Němce Manuela Senderse. „Byl trochu nade mnou, tak jsem si říkal, že ho nemůžu nechat před sebou. Lehce jsem zrychlil a plynule se pak zařadil za ostatní,“ popisoval svůj povedený kousek nezkušenější člen kvarteta.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

„Poprvé s námi běžel Matěj a hned jsme ve finále. Asi ho s sebou budeme vozit jako panenku pro štěstí,“ dobíral si kladenského mladíka Krska, trojnásobného mistra republiky a nováčka ve štafetě.

Maslák a spol. už mají na kontě medaile z halového mistrovství Evropy, ale finále na velké světové akci zažívají poprvé. „A když se něco povede se štafetou, je pak radost čtyřnásobná,“ věděl.

Můžou ještě zrychlit

Co ve finále, které je na programu v pondělí ve 4.35 SELČ jako předposlední disciplína šampionátu? „Čtyři spadnou a jednoho předběhneme,“ vtipkoval Maslák.

„Věřím, že můžeme běžet ještě rychleji. Je to finále mistrovství světa, bude tam hec, budeme mít dobrou dráhu. Samozřejmě tam může dojít ke karambolům, ale snad se jim vyhneme a nějakou štafetu předběhneme,“ předsevzal si finišman Patrik Šorm, jenž si spravil chuť po vyřazení v rozběhu individuální čtvrtky.

Reklama