Hlavní obsah

Liják? Hezky jsme si to objednaly, smála se talentovaná Češka, která se nebála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Respekt z nejlepších evropských soupeřek, proti nimž se ve dvaceti letech postavila? Určitě ne přehnaný. Eliška Martínková na šampionátu v Mnichově zaznamenala pro ni parádní sedmé místo. Dvacet kilometrů ušla za 1:31:44.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Eliška Martínková se v deštivém Mnichově vydala ze všech sil a vyplatilo se.

Článek

MNICHOV (od našeho zpravodaje) – Vloni sbírala medaile na juniorském evropském i světovém šampionátu, letos si vybojovala šanci vyzkoušet si oba seniorské. A zažila tak i dva extrémy, co se týče podmínek.

Horko v americkém Eugene, kde byla mezi světovou špičkou jednadvacátá, a chvílemi prudký liják, který skrápěl Odeonplatz, kde byl start a cíl při mistrovství Evropy v Mnichově.

A ten rodačce z Turnova seděl mnohem více. „My si to s trenérkou pochvalovaly. Mám radši, když je chladněji, déšť mi taky nevadí. Naopak jsme si říkaly, že jsme si to hezky objednaly,“ usmívala se svěřenkyně mladé trenérky Kateřiny Čermákové, že aspoň na rozdíl od Eugene nemusela měnit kšiltovky a střídat chladící ručníky.

„Mně vedro moc nevyhovuje, mám v něm daleko větší problémy. Tohle je pro mě ideální,“ pochvalovala si. V úvodu se držela v početné vedoucí skupince, na níž pak začala ztrácet, ale v závěru se opět začala postupně propracovávat vpřed. „První desítku jsem měla v hlavě, sedmé místo je skvělé,“ mohla se pochválit.

Nejen za výsledek, ale i za odvážnou taktiku. „S trenérkou jsme se domluvily, že zkusím zariskovat, ať to dopadne jakkoliv, a šla jsem do toho po hlavě,“ nebála se.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Eliška Martínková v popředí skupinky závodu na 20 km.

„Vydržela jsem s nimi skoro deset kilometrů, dost jsme se strkaly, to třeba v juniorkách nebylo. Pak mi soupeřky cukly, ale já držela stejné tempo a i tohle je pro mě dobrá zkušenost, že se s nimi dá závodit,“ hodnotila.

Držela si navíc čistý styl, dostala jen jedno napomínání. „A přede mnou byly dvě holčiny, které už byly v penalty zóně, takže si nemohly dovolit jít na hranu, další závodnice odpadala, tak jsem se zkusila ještě posunout dopředu,“ líčila. Do penalty zóny musí závodnice na dvě minuty po třech terčících, další znamená diskvalifikaci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

K tomu Martínkovou hnali i diváci, kteří déšť nedéšť postávali u trati. „Hned v prvním kole mě překvapila atmosféra, která byla neuvěřitelná, něco takového jsem nezažila. V Eugene moc diváků nebylo, tady podél celé trati bušili a křičeli,“ obdivně vyprávěla.

Teď už ji čeká jen finále mistrovství republiky družstev, odpočinek a příprava na další rok. Se spoustou motivace, kterou jí dodala povedená první sezóna mezi dospělými. „Na příští rok je cílem určitě mistrovství Evropy do 23 let,“ má jasno.

Reklama

Související témata: