Hlavní obsah

Loni slavili senzaci, teď letí Češi vstříc olympiádě. Mění se výkonnost i priorita, líčí Krsek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musel si v pátek pořádně přivstat, už v sedm ráno nabral směr americké Miami. Na Floridě se Matěj Krsek bude se svými atletickými parťáky a parťačkami chystat na Světové štafety v bahamském Nassau, které budou první květnový víkend vstupní branou pro olympijské hry. A tak je cíl majitele světového bronzu s mix štafetou jasný: vybojovat Paříž.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Matěj Krsek při štafetě na halovém mistrovství světa v Glasgow.

Článek

Do Miramaru na předměstí Miami už s předstihem zamířila skupina českých sprinterů, měli jste od nich zprávy, co vás na soustředění čeká?

Nějaké zprávy jsem zaslechl, i když jen minimum. Hotel je prý pěkný, jídlo průměrné, stadion asi deset minut autem od hotelu.

Čeká vás v Miami kromě tréninků i nějaký testovací závod?

Vím, že byl v plánu pro všechny čtvrtkaře, pak se to prý nějak zkomplikovalo, tak nevím, jak to dopadne. Ale určitě proběhne minimálně ostrý trénink, který bude sloužit k určení, kdo má jakou formu.

Vy jste zažil Světové štafety už před třemi lety v polském Chořově. Co se vám z nich vybaví?

Moje nejvýraznější vzpomínka je zima. Byl začátek května, závody od šesti večer, pršelo a bylo asi deset stupňů.

V tom ohledu jsou určitě Nassau a Miami příhodnější destinace…

Když jsem balil, díval jsem se, jaké je tam počasí, abych věděl, kolik si toho mám vzít. A stabilně je tam kolem 27 stupňů, sluníčko, příjemně…

V Chořově skončila česká smíšená štafeta na chvostu pole, od té doby se ale její výkonnost dost zvedla a i na přípravu je teď kladen mnohem větší důraz.

Určitě se výkonnost zvedla, Lada (Vondrová) s Terkou (Petržilkovou) zrychlily, já se taky zlepšil, díky tomu se mohlo povést dobré umístění na mistrovství světa. Hned jsme si řekli, že za rok chceme být na olympiádě. A velký rozdíl je i v tom, že v Chořově měla prioritu chlapská štafeta, ta mixová měla nižší důležitost, sloužila ke sbírání zkušeností. Teď mám naopak zprávy, že bude upřednostněna ta mixová.

Rozběhy smíšené štafety a té mužské dělí necelé tři hodiny, ženská je na programu ještě dříve. Bude reálné běžet oboje?

Mám zprávy od trenérů, že ti, co poběží mix, nepoběží v rozběhu mužské či ženské štafety, což je rozumné. Pauza je krátká, bylo by to o zdraví a projevilo by se to na výkonnosti. Takže nejrychlejší dvě holky a dva kluci by měli běžet v rozběhu mix.

Ze čtyř rozběhů se do Paříže nominují vždy dvě nejrychlejší kvarteta, zbytek má v neděli možnost opravy, kde ze tří běhů postoupí opět dva nejrychlejší týmy. Takže je reálný scénář pokusit se v sobotu o nominaci ve smíšené štafetě a v neděli upnout síly k mužské a ženské?

Řekl bych, že to je reálný scénář.

Poslední vaše štafeta skončila nešťastně, kdy vám v Glasgow nizozemský soupeř vyrazil kolík. Dá se takové situaci předejít?

Zpětně jsem přemýšlel, jak se to odehrálo. Po doběhu jsem myslel, že to byla chyba Holanďana, pak jsem si říkal, že to byla spíš moje chyba. Ale teď se přikláním k tomu, že si Nizozemec počínal moc ostře. Vyhodnotil jsem si, že to z jeho strany bylo agresivní a nebylo tam místo, já nemohl v tu chvíli dělat nic jinak. Ale to je čtvrtka, obecně musím být připraven na kontakt při seběhu nebo předávce.

Foto: Ivana Roháčková

Česká smíšená štafeta se svými bronzovými medailemi z Glasgow. Zleva Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová.

Se smíšenou štafetou jste vloni vyhráli Evropské hry, byli jste třetí na světě, může se zdát, že nominace mezi 14 postupujících týmů by neměl být problém. Jenže velkou roli bude hrát i nasazení do běhů…

Určitě záleží i na ostatních státech, ani netuším, jakou formu budeme mít my. Sám jsem měl zdravotní potíže, kluci z Dukly prý také s něčím bojovali, holky jsou snad v pořádku… Ale víc budeme vědět až po ostrém testu zhruba týden před závodem.

Co vás trápí?

Trochu achilovka. Už mě téměř neomezuje, ale pořád si musím dávat pozor a být opatrný, takže jsem trénoval tak na 85 procent.

Pro vás úspěšná halová sezona završená světovým finále skončila teprve před měsícem, teď vás čeká hned první vrchol letní sezony. Času na odpočinek moc nebylo.

S trenérem jsme měli dohodu, že volno budu mít podle toho, jak uspěju v Glasgow. Díky postupu do finále jsem měl pět dnů volna, pak jsem se vrátil, ale ta příprava byla strašně krátká. To pro mě bylo úplně nové, takže ani nedokážu říct, v jaké budu formě.

V nominaci ženské štafety je i vaše tréninková kolegyně ze skupiny kouče Miroslava Zahořáka Nikola Bendová. Bylo příjemné, že jste se mohli na první vrchol sezony chystat společně?

To bylo super pro celou skupinu i trenéra, navíc s námi letí i Nikolina sestra Ester, i když nebude závodit, takže se můžeme s výjimkou Alexe Sojky chystat celá skupina.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.