Hlavní obsah

Masakr, kdo to vymyslel? I Češky prověří drsný program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný prostor na rozkoukávání. Během necelých 23 hodin můžou čtvrtkařky včetně českého dua Lada Vondrová, Tereza Petržilková na mistrovství světa v Budapešti absolvovat nevídané tři závody. V ideálním případě, který by znamenal postup do finále smíšené štafety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tereza Petržilková a Lada Vondrová na Zlaté tretře v Ostravě.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) - V sobotu v 11.05 rozběh jediné disciplíny, v níž spolu závodí muži a ženy, večer ve 21.49 její finále. A hned v neděli od 9.35 rozběhy individuální čtvrtky. „Je to masakr,“ podivuje se Petržilková. „Docela šílené, moc nevím, kdo to vymyslel,“ přitakává Vondrová.

Smíšená štafeta se běží na mistrovství světa potřetí, tak krátká pauza po ní nikdy nenásledovala. „Ale víme to dlouho dopředu, určitě se to zvládnout dá. Sice je program náročný, ale musíme se přizpůsobit. Navíc štafeta je tu priorita,“ nebojí se Petržilková.

Přejí Evropankám
Po odhlášení americké hvězdy čtvrtky s překážkami i bez nich Sydney McLaughlinové-Levronové nemá ženská čtyřstovka v Budapešti jasnou favoritku. Nejrychlejší z přihlášených je Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky. „Ale na posledních závodech se mi moc nezdála, možná víc věřím Salvě Aid Násirové,“ favorizuje Vondrová bývalou mistryni světa z Bahrajnu, která se vrací po dopingovém trestu. „Ale hrozně bych přála medaili Evropankám, Kaczmarekové nebo Klaverové,“ říká. „Věřím, že Natalia Kaczmareková by mohla i Paulinovou potrápit,“ přitakává Petržilková.

I Vondrová je zvyklá z minulých let na divoké kombinace několika startů za sebou, ale s ohledem na bolavý kotník, který ji během sezony trápí, by si tak nabitý program odpustila.

„Trochu se bojím, co udělá,“ neskrývá. Má oteklou šlachu a v kloubu artrózu. „Už je trochu opotřebený, asi důsledek všech tréninků a závodu z dřívějška,“ přiznává stále teprve 23letá Vondrová.

Po mistrovství republiky v Táboře se jí kotník opět bolestivě připomněl. „A to byly dva závody ve dvou dnech, tady budeme mít tři v pár hodinách,“ ví. Přesto je odhodlána bojovat naplno, v posledních dnech před šampionátem i díky injekci od reprezentační lékařky Karolíny Velebové bolest ustoupila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lada Vondrová (@lada_vondrova)

Zatímco Vondrová už má za sebou dva světové šampionáty, na nichž vždy postoupila do semifinále, 29letou Petržilkovou čeká na této akci individuální premiéra.

„Stálo mě to hodně sil, musela jsem absolvovat dost závodů, abych posbírala body do rankingu,“ popisuje čtvrtkařka, která s atletikou začala až ve 20 letech a od té doby se pod vedením Jana Hanzla neustále zlepšuje.

Foto: ČAS - Jan Houska

Čtvrtkařka Lada Vondrová při odletu českých atletů na mistrovství světa v Budapešti.

„Dávám tomu teď vše, dostudovala jsem školu,“ připomíná absolventka trenérství atletiky na Univerzitě Karlově. „Jsem ráda, že se mi ulevilo od tlaku a stresu ze zkoušek, na druhou stranu mi chybí ten bič, že musím něco dělat, protože jenom běhat taky nejde, tak se snažím rozptylovat aspoň četbou,“ říká plzeňská čtvrtkařka, která si knihy přibalila i do Budapešti.

Za rok by se na vrcholných akcích jako mistrovství Evropy v Římě či dokonce pařížská olympiáda Češky rády představily i v ženské štafetě, však spolu s čerstvou juniorskou mistryní Evropy Gloriou Lurdes Manuel tvoří základ kvarteta s velkým potenciálem.

„Moc mě mrzí, že to nevyšlo už tady. Dlouho jsme neměly tak silný tým a mohly jsme udělat fantastický výsledek. Doufám, že to bude výzva pro nás i trenéry a všechny okolo, abychom se na to směrem k dalším šampionátům zaměřily,“ dodává Petržilková.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.