Hlavní obsah

Maslák psal v Moskvě historii, snu o velkém zlatu je zase o něco blíž

Moskva

Český sprinter pátý na světě? Donedávna nepředstavitelná záležitost. Jenže dvaadvacetiletý rodák z Havířova Pavel Maslák našel při mistrovství světa v Moskvě na čtvrtce jen čtyři přemožitele! A za sebou nechal i olympijského vítěze.

Foto: Aleš Gräf

Pavel Maslák v cíli finále čtvrtky, Brazilce Henriquese nechal za sebou.

Článek
Fotogalerie

Z nevýhodné první dráhy vyrazil vstříc svému (tím i českému) druhému času historie 44,91 s, závod ovládl Američan LaShawn Merritt výkonem roku 43,74 s.

Porazil olympijského vítěze

Na rozdíl od semifinále Maslák nevypálil hned od startu, soupeře tentokrát kosil až v cílové rovince. Nejprve Brazilce Henriquese, pak i Saúdského Araba Masrahiho a šampióna z Londýna Kiraniho Jamese z Grenady.

„Toho jsem ale vůbec neviděl. Já viděl akorát, že jdu přes toho Brazilce a myslel, že budu sedmý,“ tvrdil. Jenže když proběhl cílem, viděl na obrazovce, že je pátý. „Pomyslel jsem si, že to je nějaký divný,“ přiznával s úsměvem.

K titulům mistra Evropy v hale i venku přidal ještě cennější výsledek. „Euforie z vítězství je asi větší, když víte, že vás nikdo neporazil. Ale tenhle výsledek je zase hodnotnější,“ porovnával. „Já tu chtěl hlavně do finále, páté místo je super,“ ujišťoval první český muž, který běžel na světovém šampionátu finále hladkého sprintu.

Velké akce zvládá

Jeho kariéru provází strmý vzestup. Sprinterský talent od dětství se po příchodu do Prahy k trenéru Daliboru Kupkovi začal specializovat na čtvrtku. „Není to čistě sprinterská trať jako stovka a dvoustovka, na ní se Evropané mají větší šanci prosadit,“ vysvětloval.

Na všech velkých akcích, kterých se zúčastnil, potvrdil, jakým je závodníkem. „Je pravda, že všechny se mi podařily, ale to je i zásluha trenéra a celého týmu,“ říkal Maslák.

Laťka pro další šampionáty je zase výš. „Ale každý rok se jede od znovu. Teď se tu taky na čtvrtce překážek nedostal obhájce zlata Greene do finále,“ připomněl. Svůj velký sen ale nadále má. „Vyhrát olympiádu nebo mistrovství světa. O tom sní každý, kdo začne dělat atletiku,“ přiznal Maslák.

Reklama

Související témata: