Hlavní obsah

Milionový bonus od mecenáše. Českému esu dodá klid i zázemí pro bitvy s indickou superstar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atletika nepatří mezi sporty, které vás zajistí na celý život. I když patříte do nejužší světové špičky jako oštěpař Jakub Vadlejch. Ze svěřence Jana Železného se stala medailová jistota, které schází jediné: ten nejcennější kov. Pomoci k němu mu má i speciální bonus od mecenáše, který si vysloužil při mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jakub Vadlejch s manželkou Lucií na vyhlášení ankety Sportovec roku 2023.

Článek

Bývalá úspěšná koulařka Helena Fibingerová, která už dlouhé roky shání peníze pro českou atletiku, se v létě v Budapešti dala do řeči s českým podnikatelem Leonem Tsoukernikem. A ten vyhlásil, že pokud Vadlejch získá medaili, věnuje mu milionový bonus.

Sám oštěpař při finále nevěděl, o co hraje. „A to je lepší varianta. I když bych na to stejně nemyslel. Olympijská medaile je také ohodnocena nějakou sumou a nemyslíte na ni,“ líčil. V bitvě zejména s asijskými soky na stupně dosáhl, za což byl odměněn bronzem a prémií, která výrazně převýší třeba i prize money za celkové vítězství v Diamantové lize.

„Kubovi to může pomoct, že když bude potřebovat zařídit psychologa, maséra a další věci, tak na to prostředky jsou, což je docela zásadní. Kariéra je strašně krátká, nikdy nevíte, kdy skončí,“ ví jeho trenér a světový rekordman Jan Železný.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Oštěpař Jakub Vadlejch na Sportovci roku.

Pro Vadlejcha má prémie několik příjemných aspektů. „Už jen to, abych zabezpečil rodinu, já část klidu v hlavě, že nemusíte řešit nic jiného,“ říká otec roční dcery Emmy. A část odměny investuje i do dalšího progresu. „Třeba jsme si pořídili profesionální lymfodrenážní kalhoty, které stojí spoustu peněz, ale dají se kamkoliv převézt,“ líčí.

Však vidí, v jakých podmínkách se chystá olympijský vítěz a mistr světa Nírádž Čopra, jehož chce za rok v Paříži sesadit. „Už teď je na soustředění v Africe. Má neomezené prostředky, a kdyby tam chtěl být celý rok a jezdit na závody, může. Ale to je v pořádku, dokázal v Indii, co nikdo před ním, zaslouží si to,“ má jasno Vadlejch.

Reklama