Hlavní obsah

Může překonat světový rekord, věří Cheptegeiovi před prvním maratonem Kipchoge

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězda dráhových vytrvaleckých běhů Joshua Cheptegei absolvuje v neděli ve Valencii svůj první maraton. Podle bývalého světového rekordmana Eliuda Kipchogeho z Keni má sedmadvacetiletý Uganďan na to, aby překonal současný nejlepší čas Keňana Kelvina Kiptuma z říjnového maratonu v Chicagu 2:00:35.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Joshua Cheptegei při Zlaté tretře. (Archivní snímek)

Článek

„Maraton je pro mě nová výzva. Po deseti letech mezinárodních závodů jsem natěšený na to, že se popasuji s nejdelší olympijskou tratí. Vím, že se mám co učit,“ uvedl na webu Světové atletiky Cheptegei, trojnásobný mistr světa v běhu na 10 000 metrů, který drží světové rekordy na pětce a desítce. Ve sbírce má z těchto disciplín olympijské zlato a stříbro z Tokia.

Ve Valencii zaběhl Cheptegei už dva světové rekordy. První v roce 2019 na silniční desítce (26:38), který už byl překonán, a stále platný nejlepší výkon na dráze o rok později (26:11,00).

„Už teď je rekordmanem v jiných disciplínách a má obrovskou šanci překonat světový rekord v maratonu,“ řekl Kipchoge BBC. „Má talent a disciplínu. Jsem rád, že se Joshua pouští do něčeho nového. Budu to sledovat a podporovat ho jako vždy,“ uvedl devětatřicetiletý legendární maratonec, který do října držel světový rekord časem 2:01:09 z loňského závodu v Berlíně.

Dvojnásobný olympijský vítěz v maratonu je pro Cheptegeie velkým vzorem. „Hodně mě inspiroval, když jsem začínal. Eliud na mě pořád dohlíží a vede mě tou správnou cestou. Je to velká čest učit se od legendy,“ řekl ugandský běžec.

Ve Valencii se představí silná konkurence. K favoritům patří keňské duo Kibiwott Kandie a Alexander Mutiso. Na startu bude i jednačtyřicetiletá etiopská hvězda Kenenisa Bekele.

Favoritkami ženského závodu jsou Etiopanky v čele s olympijskou vítězkou v běhu na 10 000 metrů z Ria de Janeiro Almaz Ayanaovou, kterou doplňují Genzebe Dibabaová či Worknesh Degefaová. Na startu bude i česká reprezentantka Moira Stewartová, která chce zabojovat o olympijský limit.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.