Hlavní obsah

Na čince i 260 kilo. Ale nemůžu být hroch, říká Staněk. Do afrického Alcatrazu rodinu radši nebral

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřep udělá s činkou vážící 260 kilogramů, stejnou váhu zvedne vleže při bench pressu… Jenže nejlepší koulař české historie Tomáš Staněk zároveň nemůže být jen statickou horou svalů, pro jeho disciplínu je neméně důležitá výbušnost. Podívejte se na přípravu atletického esa v následujícím videu.

Dřina koulaře Tomáše Staňka. Co ho čeká a proč do Afriky nebere rodinu?Video: Sport.cz

 
Článek

Mezi činky a posilovací stroje vyráží minimálně třikrát týdně. A nazvedaná kila mu leccos napovědí o jeho formě. „Teď se blížím svým absolutním osobákům,“ mne si ruce před svým tradičním startem sezony na sobotní Jablonecké hale.

Neplatí ale, že by rekord v posilovně předznamenal rekord koulařský. „Je to i takové ego, člověk si ta svá maxima pamatuje. Ale jsem koulař, ne vzpěrač,“ připomíná bývalý halový mistr Evropy.

„Nemůžu být úplně hroch, abych jen zvedal činky. Jsem typ, který to žene přes dynamiku. Takže vedle síly potřebuju mít rychlých třicet metrů, dobré žabáky a k tomu techniku,“ vypočítává.

Tuto skládačku dolaďuje svěřenec Petra Stehlíka v pražských atletických halách na Strahově a ve Stromovce, základ k ní ale položil na tradičním jihoafrickém soustředění v Potchefstroomu, kam čeští atleti odjíždějí za teplem i tréninkovými podmínkami už od dob aktivní kariéry Jana Železného.

Někteří si alespoň na část dlouhého kempu berou i své nejbližší, Staněk ale coby otec půlročního syna Filipa vyrazil sám. „Nabízel jsem to, ale řekli jsme si, že je ještě malý, vždyť je to 24 hodin na cestě,“ říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Koulař Tomáš Staněk při tréninku v posilovně.

A tak se na stejné místo chystá jen se svou tréninkovou skupinou i po halové sezoně, až další soustředění na Kanárských ostrovech stráví i s manželkou a synem. „Tam se dají udělat lepší procházky kolem oceánu či k bazénu. V Africe je to spíš takový Alcatraz na trénování, než že by tam jel někdo na dovolenou,“ v nadsázce přirovnává k nedobytné věznici.

A roli hraje i bezpečnost. Sám se spolu se svými podobně statnými parťáky bát na ulici nemusí. „Na nás spíš koukají, že jsme tak velcí a ptají se, jestli hrajeme ragby,“ slýchá dotazy na sport, v němž Jihoafričané vládnou světu.

„Ta země má svá specifika. Asi bych nebyl úplně klidný, kdybych byl na stadionu a rodina se šla projít do města. Říkají nám, že večer kolem nádraží moc chodit nemáme, už se tam partnerkám přihodilo, že je někdo sledoval… Auto má lump i hodný člověk, na Kanárech budu klidnější,“ ví Staněk.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Koulař Tomáš Staněk v posilovně strahovské haly.

Po mítinku v Jablonci se představí i na dalších špičkově obsazených domácích akcích. V Ostravě se 30. ledna utká mj. s dvojnásobným halovým mistrem světa Tomem Walshem z Nového Zélandu, v Nehvizdech s medailistou z loňského světového šampionátu Leonardem Fabbrim z Itálie.

„To je ideální, když můžu absolvovat dobré závody a nemusím cestovat daleko,“ pochvaluje si majitel čtyř medailí z halových ME, jenž se netají přáním vrátit se po šesti letech za hranici 22 metrů. Vrcholem halové sezony bude světový šampionát v Glasgow.

Reklama