Hlavní obsah

Napětí sílí, vlajky hoří. Švédsko připouští i bojkot šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhrocená mezinárodní situace může vyústit až v bojkot šampionátu. Šéftrenérka švédské atletické reprezentace Kajsa Bergqvistová připustila, že její svěřenci také nemusí vůbec odcestovat na březnové halové ME v tureckém Istanbulu. A to kvůli protišvédským náladám v hostitelské zemi.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turci v Istabulu zapálili švédskou vlajku.

Článek

Ty odstartoval dánský krajně pravicový politik a právník Rasmus Paludan, jenž před tureckou ambasádou ve švédském Stockholmu spálil muslimskou posvátnou knihu Korán. Paludan dostal ve Švédsku povolení ke shromáždění a svobodně tak mohl vyjádřit i svůj postoj v podobě spálení knihy.

V Turecku ale vyvolal čin vlnu protestů a protišvédských demonstrací. I v ulicích Instanbulu se pálily švédské vlajky. Není divu, že pro atlety ze severské země není takto naladěné prostředí úplně ideální.

„Pro mě jako Švédku je těžké necítit určitou úzkost, když tam ve městě pálí švédské vlajky," přiznala v rozhovoru pro televizi SVT Bergqvistová.

Na klidu jí rozhodně nepřidají ani varování vlastního ministerstva zahraničí před cestami do Turecka. „Momentálně panuje v Turecku zvýšené riziko incidentů proti Švédům, obzvlášť v Istanbulu. Švédské občany pobývající v této zemi vybízíme ke zvýšené ostražitosti a opatrnosti," stojí v oficiálním prohlášení ministerstva.

„Sledujeme, co se děje v součinnosti s evropskou atletickou federací. Interně řešíme bezpečnostní záruky naší cesty," uvedla na tiskové konferenci Bergqvistová.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Hořící švédská vlajka v Istanbulu.

„Nemůžu vyloučit, že v případě zhoršení situace na šampionát neodcestujeme, ale doufám, že tento krok nebude nutný, " věří bývalá mistryně světa a Evropy ve skoku do výšky.

Z čistě sportovního hlediska se však na mistrovství těší. „Sezona pro nás začala fantasticky. Spousta našich reprezentantů má na medaili, někteří mohou dokázat, že mají životní formu," dodala.

Reklama

Související témata: