Hlavní obsah

Malá olympiáda kousek od hranic. Megaakci ozdobí i české hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno město, jeden termín, jedenáct dnů a devět sportů. Jakousi malou olympiádou jsou spojené evropské šampionáty v Mnichově. V akci bude i více než sto českých sportovců včetně třeba oštěpařky Barbory Špotákové, lezce Adama Ondry, kajakáře Josefa Dostála, beachvolejbalistů Ondřeje Perušiče s Davidem Schweinerem či dráhaře Tomáše Bábka.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kajakář Josef Dostál se po zlatu z MS představí i v Mnichově.

Článek

Poprvé se projekt spojených šampionátů konal před čtyřmi lety, kdy centrum akce bylo v Glasgow, ale atleti závodili v Berlíně. Letos se šampionáty konají v bavorské metropoli, jen plavci se představí v Římě, ale ti nejsou oficiální součástí projektu.

„Je to opravdu megaakce se 4800 sportovci a 20 000 akreditovanými účastníky,“ říká šéf Českého atletického svazu Libor Varhaník, který je zároveň předsedou správní rady Evropských šampionátů.

„Celkem 150 milionů eur daly do projektu německá a bavorská vláda, hodně patrný je i odkaz jubilea padesáti let od mnichovské olympiády,“ říká. Ostatně sportoviště v Olympijském parku budou dějištěm většiny medailových soubojů.

Motto šampionátu, který byl ve středu v Olympijském parku za účasti několika desítek tisíc lidí slavnostně zahájen, zní „Pod jednou střechou“ a uvítá ode čtvrtka do příští neděle nejlepší evropské atlety, cyklisty, plážové volejbalisty, kanoisty, veslaře, sportovní lezce, triatlonisty, sportovní gymnasty a stolní tenisty.

Po olympijských hrách v Tokiu, které proběhly bez diváků, tak alespoň část sportovců dostane šanci si zazávodit na multisportovní akci s fanoušky. A díky blízkosti Mnichova od hranic se podpory dočkají i čeští sportovci. „Vstupenky jsou, panika z toho, co přijde, je i v Německu velká, takže vyprodáno zdaleka není,“ hlásí Varhaník.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Atletky Diana Mezuliáníková (vlevo) a Kristiina Mäki chtějí v Mnichově do finále.

Právě 54 atletů utvoří v Mnichově nejpočetnější českou výpravu. Naposledy z Berlína přivezli tři medaile a podobný zisk chtějí atakovat i letos. „Budu rád za každé finále, ale věřím, že přivezeme víc než dvě medaile,“ říká šéftrenér Pavel Sluka a přidává jména nejžhavějších adeptů.

„Určitě Kuba Vadlejch, Tomáš Staněk je na dobré cestě. K tomu Bára Špotáková s Nikolou Ogrodníkovou, mílařky, Radek Juška nebo Lada Vondrová, ale je třeba, aby se sešly všechny maličkosti,“ připomíná.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Na poslední chvíli z výpravy vypadl překážkář Petr Svoboda, obnovil si zranění z mistrovství světa. „Při výběhů na schodech mě píchlo v témž místě jako v Eugene,“ posteskl si pro atletika.cz. Naopak oštěpař Vítězslav Veselý a desetibojař Ondřej Kopecký, kteří z MS odjeli zraněni, by měli být v pořádku.

Druhý vrchol v krátké době čeká kanoisty, necelé dva týdny po mistrovství světa v Kanadě pojedou o evropské kovy. Kanoista Martin Fuksa opět zvolí kombinaci 500 a 1000 m, z níž má dva čerstvé světové bronzy.

„Nikdy jsem v Mnichově nebyl, od olympiády se tam žádná velká soutěž nejela. Ale z fotek vypadá areál hezky, je tam průzračná voda,“ líčí. „Těším se, chci si dát odvetu proti Rumunu Chirilovi, který mě v Kanadě dvakrát porazil,“ vyhlásil.

Kajakář Josef Dostál sáhl ke změně. „Závodů na 500 a 1000 metrů na singlu teď bylo dost, tak pojedu na čtyřkajaku, kde vystřídám v posádce Kubu Zavřela, a jsem přihlášený i na 5000 metrů,“ plánuje nezvykle i nejdelší trať, která se jezdí s hromadným startem.

„V dospělých jsem ji ještě nejel, je to kontaktní závod, tak uvidím, koho píchnu do žeber, koho ohodím nebo kdo naopak zprasí mě,“ usmívá se Dostál.

Ještě před kanoisty se na kanále Oberschleissheimu ležícím na severním předměstí Mnichova představí veslaři. Česko bude mít na regatě nakonec jen šest lodí, po onemocnění Matěje Macha musela na poslední chvilku zrušit účast mužská čtyřka bez kormidelníka.

Lezci Adamu Ondrovi zkomplikovalo přípravu onemocnění koronavirem, ale už je fit.

„Kdyby mistrovství Evropy bylo o týden dříve, tak bych se možná ze zdravotních důvodů neúčastnil, ale takhle věřím, že jsem měl dost času se dostat do formy. Z evropského šampionátu mám zatím jedno zlato, rád bych přidal další,“ říká. O víkendu ho čekají finále v boulderu i obtížnosti, příští čtvrtek pak kombinace obou disciplín, která se poleze na olympiádě v Paříži.

Reklama

Související témata: