Hlavní obsah

Návrat Špotákové? Železný byl překvapený, Vadlejch smekal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebude atakovat rekordy, není ani favoritkou své disciplíny, přesto je její start jedním z magnetů Zlaté tretry. Světová rekordmanka Barbora Špotáková po devíti měsících opustí atletický důchod, aby si užila loučení před snad opět vyprodaným ostravským Městským stadionem, na který v pondělí zbývalo posledních 700 vstupenek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takto se loni Barbora Špotáková loučila s kariérou, v úterý se ještě rozloučí na Zlaté tretře.

Článek

Naposledy závodila loni 8. září v Curychu, druhý den oznámila světová rekordmanka konec kariéry.

V úterý se opět vrátí do sektoru po boku svých jediných přemožitelek z loňského mistrovství Evropy Srbky Adriany Vilagošové a Řekyně Eliny Tzengkóové, medailistky z mistrovství světa Haruky Kitagučiové z Japonska či kompletní české elity v čele s Nikolou Ogrodníkovou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Koulař Tomáš Staněk, oštěpař Jakub Vadlejch a ředitel Zlaté tretry Jan Železný.

„Pro mě bylo překvapení, že si chce ještě zazávodit, a jsme samozřejmě rádi, že ji tu budeme mít,“ říká ředitel Zlaté tretry a bývalý kouč Špotákové Jan Železný.

„Já se cítím ve 32 letech opotřebován, kloubouk dolů před Bárou ve 42 letech,“ s úsměvem smekal Jakub Vadlejch, jenž bude pro změnu domácí hvězdou mužské soutěže. „Asi má obrovskou motivaci, musí cítit, že je na tom dobře. Samotného mě zajímá, co předvede,“ přiznává.

S kariérou se Špotáková oficiálně loučila výkonem 59,08 m. Od té doby naplno netrénovala, ale zase si mohlo její tělo odpočinout. „Rok poté, kdy skončíte, to ve vás ještě je. Technika se neztratí, fyzično také ne. Jen si musíte vybrat dva tři závody, ty se dají zvládnout. Klidně může předvést nějaký výkon,“ očekává světový rekordman Železný.

Špotáková by se vedle Zlaté tretry chtěla představit i na mistrovství republiky v Táboře poslední červencový víkend. A pokud by si náhodou konec rozmyslela, umístění ve světovém rankingu by jí takřka jistě zajišťovalo start i na mistrovství světa v Budapešti.

Reklama