Hlavní obsah

Neběžel, přesto ho zlákali na stupně. Zvláštní pocit zažil Holuša spíš v Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odložilův memoriál je mítink, s nímž má spojený tolik krásných vzpomínek. Však Juliska byla a je domácím stadionem Jakuba Holuši a jeho disciplína běh na 1500 m hlavním závodem mítinku. Tentokrát ho prožíval poprvé v jiné roli, jako kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Holuša na Memoriálu Josefa Odložila v roli trenéra.

Článek

Při slavnostním zahájení v uniformě zamával divákům, pak přebíhal mezi rozcvičovací plochou a hlavním stadionem za svěřenci. „Neměl jsem z toho skoro nic, těším se, až se podívám na mítink v klidu v televizi,“ usmál se Holuša, jehož nejvíce potěšil čtvrtým místem na stýplu svěřenec Damián Vích bojující o start na mistrovství Evropy.

Holuša se zúčastnil i tradičního ceremoniálu na počest Josefa Odložila před startem patnáctistovky, na níž drží český rekord, ale nostalgii necítil. „To spíš v Americe, když jsem domluvil trénink s další skupinou a dvacet lidí se šlo rozklusat, musel jsem si uvědomit, že já vlastně nejdu a můžu si tak povídat s trenéry,“ líčil.

„Potěšilo mě, když mě tady při Memoriálu pozvali kluci na pódium na focení a říkali, že jsem pro ně vzor. Ale jinak jsem smířený, všechno musí skončit,“ ví bývalý halový mistr Evropy, jehož loučení urychlily vleklé problémy s patou a achilovkou.

Když omezil běžecký trénink, bolest ustoupila, zvládne odehrát i prestižní čtvrteční fotbálky na Julisce. „Hrajeme 2x35 minut, což odběhám, ale pak dva dny nechodím,“ přiznává.

A tak víc času tráví na kole, pro které se nadchnul v posledních letech. „V sobotu jedu L´Etape Czech Republic, pak Krakonošův cyklomaraton,“ vyhlíží své cyklistické starty.

Reklama