Hlavní obsah

Jsou mladé, pekelně rychlé a doma mají ligové fotbalisty. Troufly by si talentované sestry i na ně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou vidět a mají našlápnuto k tomu, aby o nich bylo i hodně slyšet. Výrazná postava nastupující generace české atletiky Nikola Bendová už v 15 letech vládla mezi českými sprinterkami, po jejím boku dorůstá o čtyři roky mladší Ester. „Můžeme se těšit na další atletickou hvězdu,“ prorokuje jí starší sestra. Co o sobě prozradily v podcastu Mixzóna?

Nikola a Ester Bendovy v Mixzóně mluvily i o svých fotbalových partnerech.Video: Sport.cz

 
Článek

Dvaadvacetiletá Nikola už má dva české tituly na dvoustovce, byla pátá na světovém šampionátu dorostenek, ve stejné kategorii má i evropský bronz. A k tomu dar upoutat, ať už díky svému pečlivě upravenému zevnějšku při závodech, tradičním gestu čertíka či výřečností.

Ester je v Česku úřadující juniorskou šampionkou na 100 i 400 metrů překážek, v obou disciplínách startovala loni na mistrovství světa této kategorie v Nairobi a letos se chystá do kolumbijského Cali.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nikola Bendová (@nicolebendova)

Společně trénují na pražském Olympu ve skupině Miroslava Zahořáka, ale každá má jinou hlavní trať. Což je zřejmě dobře. „Jako starší bych samozřejmě měla být ta lepší, ale ne vždy to tak musí být. Navíc nás často srovnávají, což není dobré ani pro jednu,“ ví Nikola, která je i letos nejrychlejší Češkou na dvoustovce.

A tak si tuto trať zaběhla i na Zlaté tretře Ostrava například po boku loučící se americké hvězdy Allyson Felixové. „Velký zážitek. Rozcvičovaly jsme se vedle sebe a překvapilo mě, jak jí i dalším hvězdám stačí málo na rozcvičení. To jsem ještě úplně nerozlouskla, jak to dělají,“ usmála se.

Je jí teprve 22 let, ale už má za sebou povedené roky i sezony plné trápení. Jako ta loňská, kdy kvůli svalovému zranění neabsolvovala ani jeden závod, sen o olympiádě v Tokiu se rozplynul.

„Nastavila jsem si laťku strašně vysoko a od patnácti se ode mě očekával jen vzestup, což asi nikdo nemá. Najednou jsem poznala realitu a jak se ke mně někteří otočili zády a jiní mě zase podrželi,“ popisuje.

A její sociální talent, díky němuž má na Instagramu skoro 15 000 sledujících a několik významných partnerů? „Mám vrozené, že chci všechno dokumentovat, ráda se fotím,“ přiznává. „Ségra je v tomhle větší perfekcionistka, dá si víc záležet, než něco vloží,“ srovnává.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nikola Bendová (@nicolebendova)

„Sice máme podobné zájmy, třeba co se týče kosmetiky a oblečení, ale povahově jsme trochu odlišné,“ přikyvuje mladší Ester.

Přesto je pojí ještě jedna věc, chodí s fotbalisty. Zatímco Nikola tvoří pár s Danielem Köstlem z Bohemians Praha, Ester se sparťanem Martinem Vitíkem. Není to přitom tak, že by cíleně hledaly partnery na fotbalových stadionech.

„My fotbal nesledovaly, ani náš taťka,“ říká Ester. „A nakonec to vyšlo, že jsme si tak podobné, že jsme si obě vybraly stopery,“ směje se Nikola.

Foto: David W Cerny, Reuters

Nikola Bendová na Zlaté tretře Ostrava a její charakteristické gesto.

Jak to vypadá, když obě sledují ligový souboj Sparty s Bohemians? „Zatím se nestalo, že by proti sobě hráli celý zápas, až to přijde, tak to bude na tribuně pořádný fight,“ vtipkuje Nikola.

A jak by to vypadalo, kdyby si to se svými milými rozdaly ve sprinterském souboji? I o tom hovoří v podcastu Mixzóna.

Reklama

Související témata: