Hlavní obsah

Nechutné! Izraelští sportovci byli v Mnichově „přivítáni“ nacistickým pozdravem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brzy uplyne již 50 let od Mnichovského masakru, kdy během olympijských her v roce 1972 bylo palestinskou teroristickou skupinou zavražděno jedenáct izraelských sportovců. Aktuálně v hlavním městě Bavorska probíhá společný evropský šampionát, během kterého chtěla skupina 16 izraelských sportovců uctít památku svých předchůdců. U památníku se se však dočkala nechutného přivítání. Jeden ze členů ochranky totiž předvedl nacistický pozdrav.

Foto: Profimedia.cz

Památník 11 izraelských sportovců, kteří byli zabiti na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972.

Článek

Šestnáct izraelských sportovců se během probíhajícího evropského šampionátu v Mnichově vydalo k památníku obětí olympijského masakru v roce 1972, aby vzdali hold jedenácti svým krajanům, kteří byli zavražděni palestinskou teroristickou skupinou.

Na místě se však místo piety setkali s ostudným chováním jednoho ze členů ochranky. Devatenáctiletý chlapec totiž vztyčenou pravicí předvedl nacistický pozdrav. „Jeden ze čtyř přítomných členů ochranky byl kolem 19:20 spatřen, jak dělá nacionálně socialistické gesto (zakázaný Hitlerův pozdrav)," uvedla policie v prohlášení.

Mladík byl za své gesto okamžitě zatčen a už nikdy se nebude moci zúčastnit žádného evropského šampionátu.

Gesto navíc bylo provedeno v době, kdy prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v úterý v Berlíně rozdmýchal diskusi svým projevem, ve kterém na dotaz, zda by se jménem palestinských ozbrojenců, kteří masakr provedli, neomluvil, hrůzný čin neodsoudil, a místo toho přirovnal zločiny spáchané na Palestincích k holocaustu.

Reklama

Související témata: