Hlavní obsah

Pistorius má další šanci na propuštění z vězení, o podmínce se rozhodne v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestinásobný paralympijský vítěz Oscar Pistorius dostane v pátek druhou šanci na podmínečné propuštění z vězení, kde si odpykává třináctiletý trest za vraždu přítelkyně. Na podmínku měl jihoafrický atlet nárok už v březnu. Kvůli chybně určenému datu, kdy si začal trest odpykávat, ale soud jeho žádost zamítl se zdůvodněním, že nestrávil ve vězení minimální požadovanou dobu.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Oscar Pistorius na snímku z roku 2016.

Článek

Podle agentury AP uvedla vězeňská služba v prohlášení, že komise se bude žádostí o podmínku zabývat tento týden. Rozhodnutí, zda „vězeň je, nebo není způsobilý pro návrat do společnosti“, padne v pátek.

Pistorius, jenž tento týden oslaví 37. narozeniny, zabil Reevu Steekampovou na Valentýna v roce 2013 doma. Údajně v domnění, že jde o zloděje, vystřelil několikrát přes dveře koupelny. Původně byl v roce 2014 odsouzen na pět let za zabití z nedbalosti, ale odvolací soud čin překvalifikoval na vraždu a poslal atleta za mříže na šest let. Na nátlak prokuratury mu v listopadu 2017 odvolací soud trest zvýšil na 13 let a pět měsíců.

Právě kvůli sérii odvolání nebylo v jeho případě jasné, kdy by měl mít nárok na podmínečné propuštění. Pachatelé odsouzení k více než dvěma letům vězení v JAR si musí odpykat polovinu trestu, aby měli nárok na podmínečné propuštění.

Reklama