Hlavní obsah

Poklona od legendy? Vadlejch trhá rekordy a hledá alchymii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když měl Jan Železný zhodnotit formu svého svěřence Jakuba Vadlejcha, pronesl: „Viděl jsem na tréninku věci, které jsem nikdy u nikoho neviděl. Ani u sebe.“ A když něco takového řekne trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman v hodu oštěpem, má to velkou váhu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Oštěpař Jakub Vadlejch na stadionu Juliska, kde bude v pondělí závodit.

Článek

„To bylo asi blbě pochopené,“ s úsměvem se Vadlejch snažil relativizovat slova svého kouče. „Ale je pravda, že tréninkové osobní rekordy jsem si letos opravdu výrazně posunul. Nejen ty nejdůležitější oštěpařské, ale i skokanské či silové,“ přiznává.

V tak technické disciplíně, jako je oštěp, kde rozhodují detaily, neplatí rovnice, že více síly rovná se automaticky více metrů. „Často je to naopak. Čím jste silnější, rychlejší a skočnější, tím je to složitější skloubit s technikou, protože se všechny síly mohou rozcházet. Je to alchymie,“ připouští Vadlejch.

Odložil oslaví jubileum
Už potřicáté se v pondělí vpodvečer představí v Praze elitní čeští atleti proti atraktivní světové konkurenci při Memoriálu Josefa Odložila. Mítink bronzové kategorie kontinentální tour připomínající památku stříbrného olympijského medailisty na 1500 m z Tokia 1964 ozdobí na stadionu Juliska zejména mužské vrhy. Výbornou formu na úvod sezony prokázali český koulařský rekordman Tomáš Staněk i stříbrný olympijský medailista v hodu oštěpem Jakub Vadlejch. Na poslední chvíli se musela omluvit tyčkařská medailistka z letošního halového mistrovství Evropy Amálie Švábíková. „Bohužel si podvrtla kotník,“ hlásil šéf mítinku Miroslav Ševčík. Vstup na mítink je tradičně zdarma, bezplatné vstupenky jsou slosovatelné a pro fanoušky je připravena posílená doprava od zastávky metra Hradčanská.

Zatím je se svým koučem zdatným alchymistou. Ve dvou úvodních startech sezony sice nepřidal druhý závod kariéry za 90 metrů, ale v obou případech se dostal za 88 m.

„To je snový začátek. Vloni jsem měl první závod za 90, ale druhý 83. A letos jsem ani jeden pokus neměl kratší než 83 metrů,“ může se pochlubit parádní statistikou.

Rád by ji prodloužil v pondělí na Memoriálu Josefa Odložila na svém domácím stadionu, kde už pětkrát vyhrál. „Nechci říkat, že hodím strašně daleko, ale vím, že jsou ve mně obrovské metry,“ neskrývá. „Rád bych předvedl svůj nejlepší letošní výkon,“ předsevzal si.

Program pondělního Memoriálu Josefa Odložila
17.00 oštěp Ž (Ogrodníková, Kolaková), 17.30 tyč Ž, 18.02 dálka M (Juška) a výška Ž (Hrubá), 18.10 100 m př., 18.25 110 m př., 18.40 1500 m M (Sasínek, Friš), 18.55 200 m Ž a oštěp M (Vadlejch, Krukowski, Abdelrahman), 19.00 koule M (Staněk, Kokoško), 19.05 400 m př. M (Copello), 19.15 400 m př. Ž (Jíchová), 19.20 800 m Ž, 19.30 3000 m př. M, 19.45 400 m M (Maslák), 19.52 100 m M (Cisse, Mena). ČT sport vysílá živě od 18.00 h.

Do karet by oštěpařům měl hrát příslib organizátorů, že házet budou z té strany, odkud jim budou přát povětrnostní podmínky. „Pro mě je nepříjemné, když fouká zleva. Na Julisce většinou fouká od Bohnic, je pro nás skvělé, že si před závodem můžeme vybrat,“ oceňuje.

„V Diamantové lize se tohle neděje, vše se řídí podle televize. I když jsme třeba teď v Dauhá přes manažery říkali, že pokud by sektor otočili, můžou být k vidění extrémně dlouhé hody, což by bylo jen atraktivní pro atletiku,“ vysvětluje Vadlejch, jenž za poslední dva roky byl na stupních vítězů při mistrovství světa, Evropy i olympijských hrách.

Reklama