Hlavní obsah

Poslední naděje zhasla. Bolt kvůli dopujícímu kolegovi nedostane zpět deváté zlato

Lausanne

Usain Bolt definitivně přišel o naději na deváté zlato na třech LOH v řadě. U arbitrážního soudu pro Sport (CAS) v Lausanne totiž s odvoláním proti diskvalifikaci z olympijských her v Pekingu 2008 za doping neuspěl reprezentační kolega atletické hvězdy Nesta Carter, který byl členem jamajské štafety, jež získala zlato v běhu 4x100 m.

Foto: Profimedia.cz

Štafeta jamajských sprinterů na MS v Pekingu v roce 2015. Zleva Nesta Carter, Usain Bolt, Nickel Ashmeade a Asafa Powell.

Článek

Nyní dvaatřicetiletý Carter byl usvědčen z dopingu v roce 2016 při zpětném testování vzorků z pekingské olympiády. Byl pozitivní na zakázaný stimulant metylhexanamin a Mezinárodní olympijský výbor loni jamajskou štafetu, která finále vyhrála ve světovém rekordu 37,10, diskvalifikoval.

Bolt tak přišel o kompletní sbírku devíti zlatých medailí z tratí 100, 200 a 4x100 metrů na třech olympijských hrách po sobě a v historických tabulkách má "jen" osm zlatých. Dalšími členy vítězného týmu byli Michael Frater a Asafa Powell.

Po změně výsledků se na první místo posunula čtveřice z Trinidadu a Tobaga, druhé skončilo Japonsko a bronz získala štafeta Brazílie.

Reklama

Související témata: