Hlavní obsah

Před pondělním maratonem v Bostonu úřady posílí policejní ochranu metra

Před pondělním maratonem v Bostonu místní úřady posílí policejní ochranu metra, zejména v okolí stanic. Reagují tak na středeční útok v newyorském metru, při němž neznámý pachatel ve voze odpálil dýmovnici a pak začal střílet. Bylo zraněno sedmnáct lidí. Bostonské úřady ujistily, že v souvislosti s maratonem neevidují žádnou hrozbu útoku.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Pohled na Boston, ilustrační foto.

Článek

"Neexistuje žádná věrohodná výhrůžka směrem k maratonu. Jako všichni ostatní sledujeme situaci v New Yorku," uvedl na tiskové konferenci bostonský policejní superintendant Gregory Long. "V nejbližší době můžete očekávat zvýšenou policejní přítomnost kolem stanic metra. Jedná se o příštích pár dní přes víkend. Pokud jde o pondělí, přizpůsobíme naše opatření kolem maratonu informacím, které budeme mít," doplnil.

Na bezpečnost nejstaršího maratonu na světě kladou pořadatelé zvýšený důraz od bombových útoků v cílovém prostoru, které narušily závod v roce 2013. Kolem trati budou policisté v uniformách i v civilu, závodníky i fanoušky budou sledovat kamery. Boston očekává v pondělí mimořádný příval lidí, protože maraton se po pauze zaviněné koronavirem poprvé od roku 2019 poběží v tradičním dubnovém termínu na Den patriotů a zároveň budou hrát doma baseballisté Bostonu Red Sox.

Prezident pořádající organizace Tom Grilk je přesvědčený, že místní úřady dokážou zajistit bezpečný závod. "Nejsme nijak zvlášť znepokojeni. Jsme maximálně ostražití, ale víme, že pohotovost je v rukou správných lidí, takže pohodlně pokračujeme," poznamenal.

Maratonu v Bostonu se účastní kolem 30.000 běžců, kteří na rozdíl od jiných městských maratonů musejí splnit výkonnostní limity. Kolem trati závod podle údajů pořadatelů sleduje až půl milionu fanoušků.

Reklama

Související témata: