Hlavní obsah

Předčasný konec? Tak to ne. Vadlejch zaútočí na diamantový hattrick

Praha

Po protrápeném finále evropského šampionátu v Berlíně stál nejlepší český oštěpař současnosti Jakub Vadlejch před nelehkým rozhodnutím: ukončit sezónu a dát oddech bolavým zádům, nebo se ještě připravit na zbývající dva vrcholy v podobě finále Diamantové ligy a ostravského Kontinentální poháru?

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český oštěpař Jakub Vadlejch.

Článek

Zvolil druhou variantu. A nešlo o žádný udržovací trénink. „Udělali jsme všechno proto, aby tělo bylo připravené na ty dva závody, trénoval jsem dvoufázově,“ vypráví svěřenec legendárního Jana Železného.

Doháněl resty s činkou

Po většinu sezóny se prezentoval parádní formou, jenže v létě se ozývala bolest zad a lékaři diagnostikovali naprasklý obratel, který si přivodil zřejmě už v průběhu zimní přípravy. Musel téměř vysadit posilovnu, omezené bylo i házení. A tak bral v Berlíně až osmé místo.

„Po mistrovství Evropy jsem doháněl posilování s činkou, protože tělo rozbředlo. Házel jsem asi třikrát, postupně přidával intenzitu a ani to nebolelo,“ pochvaloval si. „Ale Curych bude první zkouška, která ukáže, jak na tom jsem,“ připomíná.

Z posledních dvou curyšských závodů se vracel domů s diamantovou trofejí za celkové vítězství. Předloni, kdy se ještě podle starého modelu sčítaly body za celou sezónu, i vloni, kdy už rozhodovalo jen finále. Jak reálný je po zdravotních peripetiích diamantový hattrick?

Může jen překvapit

„Žádný tlak necítím, myslím, že můžu jenom překvapit,“ přemítá 27letý atlet. „Tamní stadión mám moc rád, je tam tvrdý povrch, který dokáže často vyřadit favority, což by mohla být moje výhoda,“ věří.

Ale povrch může dát zabrat i jeho zádům. „To ano, ale spoléhám na to, že ze sebe vydoluju správnou techniku, což je na tom povrchu těžké. Pak i ten tvrdý podklad dokážu využít pro sebe,“ doufá Vadlejch.

Hlavní favoriti na triumf jsou z Německa, byť úřadující mistr světa Johannes Vetter po zranění chybí. Představí se první dva z Berlína, zlatý Thomas Röhler i stříbrný Andreas Hofmann.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.