Hlavní obsah

Překážkář Ortega emigroval z Kuby kvůli trestu od svazu

Kubánský překážkář Orlando Ortega, jenž opustil po mistrovství světa v Moskvě reprezentační tým, potvrdil, že už se nechce vrátit do vlasti. Šestý muž z olympijských her v Londýně uvedl, že k rozhodnutí emigrovat dospěl poté, co mu Kubánská atletická federace udělila šestiměsíční distanc.

Článek

"Bylo to hodně složité a těžké rozhodnutí, ale už jsem ho udělal a nebudu ho brát zpátky," řekl Ortega v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters z Padovy, kde bydlí u přátel.

Dvaadvacetiletý atlet byl považován za nástupce bývalého světového rekordmana a olympijského vítěze Dayrona Roblese, jenž se také rozhádal svazem a byl vyřazen z reprezentace. Letos v červnu Ortega zaběhl v Eugene čas 13,08 a díky tomu je stále třetím nejrychlejším mužem sezóny na trati 110 metrů překážek.

Krátce nato však dostal spolu se svým trenérem šestiměsíční distanc za to, že se odmítl zúčastnit mítinku v Moskvě. Trest mu byl sice po čase zrušen, nicméně na pořádnou přípravu už bylo pozdě. Ortega na šampionátu nepostoupil ani z rozběhu, v němž obsadil šesté místo.

"Dopustili se na mně velké nespravedlnosti. Hodně mě to vzalo a cítil jsem se hodně špatně, protože jsem před mistrovstvím světa dva měsíce nezávodil," řekl Ortega.

S kubánským týmem ještě odletěl z Moskvy do Španělska, tam se ale odpojil a odjel do Itálie. "Je to pro mě těžké. Vím, že někteří lidé na Kubě to berou jako zradu. Ale nikdo už nemluví o tom, jaké máme problémy, jak se šéfové svazu nestarají o sportovce a jak jsou špatnými vzory pro mládež," uvedl Ortega, jenž se nyní chystá za svou matkou do Tampy na Floridě.

Zda bude pokračovat mimo reprezentační tým jako další "odpadlík" Robles, Ortega neuvedl. "Čeká mě nový život," řekl jen.

Reklama

Související témata: