Hlavní obsah

Ruskou atletiku povede Ivanov, který šéfuje i triatlonovému svazu

Novým šéfem ruských atletů se stal Pjotr Ivanov, který řídí také národní triatlonovou federaci. Při dnešní volbě v Moskvě dostal v tajném hlasování přednost před bývalou sprinterkou Irinou Privalovovou a sportovním manažerem Michailem Gusjovem. Další dva adepti se vzdali kandidatury před začátkem volby.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Novým šéfem ruských atletů se stal Pjotr Ivanov

Článek

Padesátiletý Ivanov je také generálním ředitelem státní společnosti provozující vysokorychlostní železnici a v minulosti řídil moskevský dopravní podnik Mosgortrans. V pozici šéfa atletů se stal nástupcem Jevgenije Jurčenka, který v červenci rezignoval po pouhých čtyřech měsících ve funkci, a jeho úkolem bude vyvést svaz z dlouholeté krize vyvolané dopingovými skandály.

Ruská federace je kvůli systematickému dopingu už pět let suspendována Světovou atletikou. V létě se dostala na hranu vyloučení, když v původně určené lhůtě do 1. července nezaplatila 6,3 milionu dolarů jako pokutu a náklady na disciplinární řízení za trest kvůli krytí dopingu výškaře Danila Lysenka. Po prodloužení termínu a díky půjčce od ministerstva sportu uhradilo Rusko částku o šest týdnů později.

Původně do 30. září mělo Rusko předložit Světové atletice reformní plán, ale mezinárodní federace prodloužila lhůtu na 1. března 2021. Pokud Rusové uzávěrku nestihnou, může následovat vyloučení jejich reprezentantů ze všech soutěží. Udělování statutu neutrálních sportovců, pod kterým se vybraní ruští atleti mohu účastnit mezinárodních akcí, je aktuálně pozastaveno. Rada Světové atletiky by se jím měla zabývat už v tomto týdnu.

Reklama

Související témata: