Hlavní obsah

Samoan nestihl letadlo, tak místo koule házel oštěpem

Jan Krůta, Michal OsobaPrávo

Vedle svého miláčka Tera Pitkämäkiho si finští fanoušci při oštěpařské kvalifikaci našli dalšího oblíbence, i když jeho výkony byly poloviční proti nejlepším atletům. Shaka Sola ze Samoy původně se startem v oštěpu vůbec nepočítal, byl přihlášen do koulařské soutěže.

Článek

"Uletěl mi ale spoj z ostrova Palau do filipínské Manily a musel jsem zůstat v Palau tři dny. Nejbližší letadlo letělo až v sobotu, kdy jsem ale měl soutěžit," vypráví svůj příběh Sola. Koulařská soutěž se tak odehrála bez 27letého Samoana.

"Adam Nelson ani neví, jaké má štěstí, že jsem soutěž nestihl. Mistr světa se mohl jmenovat úplně jinak," žertuje na účet vítězného Američana, který vrhl 21,73 m, Sola s osobním maximem jen 18,47 m.

Po pozdním příletu nevěděl, co bude dělat. Doma v Samoe vrhal koulí i házel diskem, v němž startoval i na olympiádě. Jenže obě soutěže už v Helsinkách proběhly stejně jako kvalifikace kladivářů. Jediná vrhačská disciplína, která zbývala, byl oštěp.

"Manažer se ptal, jestli by bylo možné, abych se představil v oštěpu, a oni to odsouhlasili," popisuje bývalý ragbista Sola. Netypickou technikou vytvořil národní rekord 41,18 m a skončil na posledním místě.

"Určitě jsem nebyl první?" vykládal dobře naložený Samoan. V Helsinkách ještě zůstává. "Projdu si město. A jestli bude v atletické vesnici soutěž jedlíků, určitě se přihlásím," plánoval mohutný vrhač.

Reklama

Související témata: