Hlavní obsah

Skandál, tady šlo o život. Světový rekordman se málem chytil do smrtící pasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani provazy deště padající z nebe nad Oslem nakonec nezastavily světového rekordmana Armanda Duplantise v cestě za triumfem v závodu skokanů o tyči na čtvrtečním mítinku Diamantové ligy. I když tenhle večer pro něj mohl skončit také hodně škaredě.

Foto: Beate Oma Dahle, Reuters

Švédský skokan o tyči Armand Duplantis během Diamantové ligy v Oslu.

Článek

Organizátoři mu totiž nechtěně připravili past, která mohla pro něj znamenat pohromu. Zmíněný déšť vnesl do chodu mítinku chaos, který se asi nejvíc podepsal právě na soutěži tyčkařů.

Největší drama se v jejich sektoru strhlo v době, kdy už byl závod vlastně rozhodnutý. 22letý fenomén této disciplíny Duplantis už měl totiž vítězství v kapse.

Pro létajícího Švéda přezdívaného „Mondo" v tu dobu byla soupeřem jen laťka na stojanech, protože stříbrný a bronzový medailista Sondre Guttormsen, respektive Pål Haugen Lillefosse skončili na výšce 580 cm.

Duplantis už byl v soutěži sám, když si nechal laťku dát na výšku 592 cm, kterou ale překonal až na třetí pokus. Lépe řečeno na čtvrtý. Protože při tom druhém se přihodil naprosto bizarní incident, a tak nebyl započítán.

Švéd si totiž na poslední chvíli všiml, že v „šuplíku" na zasunutí tyče leží mokrý hadr, který tam jeden z organizátorů při vysoušení zapomněl. Pokud by v pokusu pokračoval, mohl pro něj mít i fatální zdravotní následky.

„To je skandál, tady šlo o život," rozčiloval se v rozhovoru pro norský list VG Švédův agent Daniel Wessfeldt. Šlo o selhání lidského faktoru, ale tohle se prostě nesmí stát," zlobil se dál.

„Bylo to trochu děsivé, ale jsem rád, že jsem to zvládl a ten pokus byl anulován," vracel se k incidentu po závodě už s úsměvem na tváři sám Duplantis v rozhovoru pro televizi NRK.

„Tohle se mi stalo poprvé v životě. Byla to neúmyslná chyba organizátorů. Ale bylo vidět, jak je to mrzí, všichni se mi snad stokrát omlouvali," pokračoval.

„Nemůžu si nakonec na nic stěžovat. Bylo úžasné kolik lidí vydrželo až do konce závodu, přestože pršelo. Bylo skvělé, jak mi fandili, abych se dostal přes šest metrů. Jsem za to moc vděčný," kvitoval.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mondo Duplantis (@mondo_duplantis)

Švéd se už v sólo závodě dostal přes laťku ve výšce 602 cm. Než se začal (neúspěšně) pokoušet o překonání 610 cm, přišla další kuriozita. Hlasatel mítinku totiž oznámil, že soutěž skokanů o tyči skončila, přestože světový rekordman dál pokračoval.

„Fakt to řekl? To jsem ani nezaznamenal. Moc jsem hlasatele nevnímal," divil se Duplantis. Pro něj to byl předposlední závod před MS v Eugene. Diamantovou ligu v Paříži plánuje vynechat a poslední prověrkou šampionátem pro něj bude Bauhaus gala ve Stockkholmu.

Reklama

Související témata: