Hlavní obsah

Slovenský koulař Konopka dostal za doping doživotní trest

BRATISLAVA

Slovenský koulař Mikuláš Konopka dostal za druhé dopingové provinění podle očekávání doživotní zákaz startu. Úřadující halový mistr Evropy z Birminghamu 2007 měl pozitivní výsledek dopingového testu na mimosoutěžní kontrole 13. května. V sobotu o tom informovala disciplinární komise Slovenského atletického svazu.

Článek

O trestu do konce kariéry pro sedmadvacetiletého koulaře bylo prakticky jasno od poloviny června, kdy jeho doping potvrdila i analýza B-vzorku. Konopka měl v moči stopy metabolitu metandienonu, jenž patří do skupiny anabolických steroidů, které tělo člověka nedokáže vyprodukovat přirozeně.

Atlet z Banské Bystrice byl poprvé přistižen při podvádění v březnu 2002, kdy kvůli užití jiného steroidu stanazololu musel vrátit bronzovou medaili z halového ME a odpykal si dvouletý distanc. V historii samostatné slovenské republiky je Konopka prvním atletem potrestaným doživotním trestem.

Bývalý juniorský mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy do 22 let kvůli svému provinění přišel i o místo sportovního instruktora ve Vojenském sportovním centru (VŠC) Dukla Banská Bystrica. "Mikuláš hrubě porušil pracovní disciplínu, pracovní morálku a antidopingový kodex, který měl u nás podepsaný a zavázal se v něm, že nesáhne po takových látkách jako v minulosti. Bohužel, nepoučil se," citoval server pravda.sk ředitele VŠC Ľubomíra Roška.

Reklama

Související témata: