Hlavní obsah

Špotáková čeká miminko a přerušuje kariéru

PRAHA

Spekulace potvrzeny, dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková se v příští sezóně na závodech neobjeví. Na setkání s novináři olympijská šampiónka uvedla, že je těhotná a kariéru přerušuje. Po mateřské přestávce by se ale k oštěpu chtěla vrátit. V říjnu 2013 by měla opět zahájit přípravu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková s přítelem Lukášem Novotným

Článek

Jednatřicetiletá Špotáková, která vozí medaile z velkých akcí se železnou pravidelností již sedm let, možnost mateřské přestávky připouštěla už po olympiádě v Londýně. Mnohoznačné byly i její reakce při sobotním vyhlašování nejlepších atletů roku, kdy anketu vyhrála už pošesté. „Brzy se to dozvíte,“ reagovala na dotazy ohledně možné přestávky.

Partnerem Špotákové je už sedm let profesionální hasič Lukáš Novotný, který je jí oporou i na všech velkých závodech. Společně si pořídili fenku Kevinku, na jaře do jejich domácnosti přibude další člen.

Návraty nejsou výjimečné

Přestávka přichází z atletického pohledu v ideální čas, na začátku nového olympijského cyklu. Příští rok se koná mistrovství světa v Moskvě, kde se tak otvírá cesta k obhajobě titulu pro velkou soupeřku Špotákové Marii Abakumovovou, pokud se i ona po letošní svatbě s o šest let mladším partnerem nerozhodne pro založení rodiny…

Na přípravu na další olympijské hry v Rio de Janeiru, kde by Špotáková mohla dorovnat bilanci svého kouče Jana Železného v podobě tří zlatých medailí, ale bude ještě dost času. Špotáková by chtěla o medaili bojovat už na mistrovství Evropy 2014 v Curychu.

Úspěšný návrat po porodu není ve vrhačských disciplínách výjimečný, olympijská vítězka ze Sydney Trine Hattestadová z Norska se dokázala vrátit hned dvakrát, po narození dcery Valerie ještě úspěšně závodila i bývalá česká rekordmanka Nikola Brejchová.

Reklama