Hlavní obsah

Další rekord se nekoná. Švábíková končí v prvním světovém finále jedenáctá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká atletika měla svoji naději ve středečním večerním bloku na světovém šampionátu v Budapešti. Ve finále soutěže tyčkařek bojovala Amálie Švábíková. Překonala laťku ve výšce 450 centimetrů a skončila na jedenácté příčce. V běhu na 400 m překážek získal v Budapešti potřetí zlato na mistrovství světa Nor Karsten Warholm. V soutěži tyčkařek si rozdělily zlato Američanka Katie Moonová a Australanka Nina Kennedyová. Čtvrtku vyhrála s velkým náskokem Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky a běh na 1500 metrů Brit Josh Kerr, když ve finiši porazil olympijského vítěze Nora Jakoba Ingebrigtsena.

Foto: Roháčková Iva, ČTK

Tyčkařka Amálie Švábíková postoupila na atletickém MS do finále.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Švábíková už má doma bronz z halového mistrovství Evropy, ale do finále vrcholné světové akce postoupila poprvé. V nabité kvalifikaci si musela vylepšit svůj venkovní osobní rekord na 465 cm, aby se mezi elitní světovou dvanáctku probila.

„Na finále dorazí celá moje rodina i přítel Ondra, takže se těším. Šetřili si to na finále, tak moc mi věřili. Jsem ráda, že to vyšlo a že na mě budou koukat,“ vyprávěla po kvalifikaci svěřenkyně Štěpána Janáčka.

Právě až na výšku 465 se česká reprezentantka propracovala, ale tato meta nakonec znamenala pro Švábíkovou konečnou v soutěži. Nejnadějnější byl třetí pokus, ale ani ten na stojanech laťku nenechal.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Amálie Švábíková a její úspěšný pokus v kvalifikaci

Tyčkařský maraton dospěl až na výšku 490 centimetrů. Na třetí pokus ji zdolala jak obhájkyně titulu Moonová, tak Kennedyová, pro niž to bylo zlepšení osobního rekordu. Obě měly identický zápis a dohodly se, že si zlato rozdělí. Bronz získala finská mistryně Evropy Wilma Murtová. Tina Šutejová prvním pokusem na 480 cm sice vylepšila slovinský rekord, ale stačilo to stejně jako loni v Eugene jen na čtvrté místo.

Světový rekordman a olympijský vítěz na dlouhých překážkách Warholm nepřipustil, aby se opakovalo loňské finále v Eugene, kde po třech zlatých na velkých světových akcích v řadě obsadil i vinou zdravotních problémů až sedmé místo. Už do cílové rovinky vbíhal s velkým náskokem a ten si udržel. Stříbro ukořistil Kyron McMaster z Britských Panenských ostrovů, jehož největším úspěchem bylo zatím čtvrté místo z olympijského Tokia. Američan Rai Benjamin dosud sbíral stříbrné medaile, teď se musel spokojit s bronzem, zlato má jen ze štafet.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

V běhu na 400 m překážek získal v Budapešti potřetí zlato na mistrovství světa Nor Karsten Warholm.

Na patnáctistovce se opakovala situace z loňského šampionátu, na němž favorizovaného Ingebrigtsena nečekaně porazil Brit Jake Wightman, který pro zranění v Budapešti chybí. Tentokrát evropského rekordmana předstihl jiný britský mílař a Kerr k bronzu z Tokia přidal zlato.

Norská výprava byla dodneška bez medaile, ale teď má zlato, stříbro a bronz, to poslední zásluhou třetího Narve Gilje Nordase. Ingebrigtsen bude mít další šanci v běhu na 5000 metrů.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Závod na 1500 m mužů ovládl Brit Josh Kerr.

Paulinová měla zatím jen zlato ze smíšené štafety z Eugene. O jejím vítězství nebylo pochyb, ale navíc si o 22 setin zlepšila osobní rekord, přestože prakticky neměla soupeřku.

Ty potenciální v boji o zlato odpadaly jedna za druhou. Američanka Sydney McLaughlinová-Levroneová pro zranění v Budapešti chyběla. Její krajanka Britton Wilsonová, letos třetí ve světových tabulkách, se zranila v rozběhu. Shaunae Millerová-Uibová z Baham, dvojnásobná olympijská vítězka a obhájkyně titulu, se po dubnovém porodu syna nestihla dostat do formy a skončila také už v rozběhu.

Mistrovství světa v atletice v Budapešti:
Finále:
Muži:
1500 m: 1. Kerr (Brit.) 3:29,28
2. J. Ingebrigtsen 3:29,65
3. Nordas (oba Nor.) 3:29,68
4. Kipsang (Keňa) 3:29,89
5. Nuguse (USA) 3:30,25
6. García (Šp.) 3:30,26
400 m př.:
1. Warholm (Nor) 46,89
2. McMaster (Brit. Pan. ostr.) 47,34
3. Benjamin (USA) 47,56
4. Clarke (Jam.) 48,07
5. Dos Santos (Braz.) 48,10
6. Bassitt (USA) 48,22
Ženy:
400 m:
1. Paulinová (Dom. rep.) 48,76
2. Kaczmareková (Pol.) 49,57
3. Williamsová (Barb.) 49,60
4. Adeleková (Ir.), 50,13
5. Bolingová (Bel.) 50,33
6. Klaverová (Niz.) 50,33
Tyč:
1. Moonová (USA) a Kennedyová (Austr.) 490
3. Murtová (Fin.)
4. Šutejová (Slovin.) obě 480
5. Cauderyová (Brit.) a Moserová (Švýc.) obě 475
...11. ŠVÁBÍKOVÁ (ČR) 450

Reklama